Članak

Sutra žrijebanje u CIK-u za delegate iz reda Bošnjaka i Hrvata iz TK u Dom naroda PFBiH

Skupština TK izabrala je i jednog delegata iz reda ostalih.

(Patria) - Centralna izborna komisija ovjerila je 30 kandidatskih listi na kojima je 68 kandidata za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Danas je CIK usvojio i Izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih lista za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz: Skupštine Kantona Sarajevo 16 listi sa 29 kandidata.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona dostavila je 11 kandidatskih listi sa 27 kandidata koje su ovjerene.

Skupština Kantona 10 dostavila je devet listi koje je CIK ovjerio.

Kada je riječ o provedenom postupku posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Tuzlanskog kantona CIK je usvojio izvještaj, te će se sutra u CIK-u održati žrijebanje za dva nedostajuća mandata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u 11 sati.

Iz bošnjačkog naroda izabrana su četiri delegata, a dvije kandidatske liste imaju identične količnike pa je potrebno dodijeliti peti mandat putem žrijeba. U žrijebu su Damir Šišić iz SDA i Asmir Hasić iz SBiH.

Ista situacija se dogodila i kod izbora hrvatskih delegata i jedan mandat koji pripada Tuzlanskom kantonu dodijelit će se žrijebom. Lista Borisa Krešića iz DF-a i Silva Banović iz NIP-a imala je isti broj glasova.  

Od tri delegata iz reda Srba izabrana su dva, a CIK će popuniti jedno nedostajuće mjesto iz reda srpskog naroda u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Skupština TK izabrala je i jednog delegata iz reda ostalih.

#BiH