Članak

Opšta sjednica svih sudija Suda BiH razmatra izuzeće sudije Perića, Čampara i Debevec u utrci za predsjednika Suda BiH

Njegov zahtjev će morati razmotriti i riješiti Opšta sjednica svih sudija Suda BiH.

(Patria) - Sudija Suda BiH Branko Perić zatražio je izuzeće iz predmeta Respiratori, a danas je o tome govorio i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija. 

Njegov zahtjev će morati razmotriti i riješiti Opšta sjednica svih sudija Suda BiH.

"Taj njegov zahtjev će biti dat u razmatranje sudiji izvjestiocu, koji će to pravno elaborirati i izaći sa prijedlogom za održavanje Opće sjednice. Na općoj sjednici jedino je sigurno da će se odlučivati, a kakva će odluka biti - ja u to ne bih ulazio, ne bih prejudicirao. Moguće su tri odluke: Da zahtjev bude odbačen, da bude usvojen odnosno da bude izuzet i da zahtjev bude odbijen", rekao je Lagumdžija.

U slučaju da zahtjev sudije Perića bude usvojen za njegovo izuzeće on dalje neće postupati u tom predmetu i onda se dodjeljuje novi sudija krivičar.

"Jedan od sudija koji su sudjelovali u vijeću preuzima ulogu predsjedavajućeg vijeća", kazao je Lagumdžija. 

Inače, u slučaju Respiratori Sudsko vijeće činili su Braco Stupar, Branko Perić i Džemila Begović koja je bila predsjedavajuća. Nakon što je sutkinja Begović otišla u starosnu penziju, predsjedavajući Vijeća postao je Perić, a u vijeće je ušao sudija Goran Radević. 

Lagumdžija je pojasnio šta se može desiti sa procesom suđenja ukoliko Perićev zahtjev bude usvojen.

„Moguća je faza da stranke daju saglasnost da cijeli postupak ne teče iznova, u toj situaciji se sudiji koji ulazi u Vijeće ostavi nešto duži rok da se upozna sa svim dokazima i da se mogućnost da stranke postavljaju pitanja ili da možda cijeli postupak krene iznova, mislim da Sud BiH ima praksu da to uspije prevazići da cijeli postupak ne ide iznova ako dođe do izuzeća", kazao je Lagumdžija. 

Predsjednik VSTV-a danas je potvrdio da su se na konkurs za predsjednika Suda BiH prijavila samo dva kandidata - aktuelni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara.

Lagumdžija je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da tužilac može da se prijavi na konkurs, ali da to ne znači da će biti izabran.

"Njegova prijava će biti prethodno razmotrena da li je validna i o tome će odlučiti nadležno podvijeće VSTS-a", rekao je Lagumdžija.

On je dodao da će, ukoliko se utvrdi da Čamparina prijava nije validna, ona biti odbačena.

"Јa ću biti isključen iz cijele procedure i sretan sam zbog toga budući da se bira predsjednik Suda BiH iz kojeg dolazim. Biću isključen iz svih segmenata odlučivanja", istakao je Lagumdžija.

#BiH