Članak

Biden: Nećemo Ukrajini poslati avione F-16

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da neće poslati borbene avione F-16 Ukrajini, ali je rekao da će posjetiti ključnog saveznika Poljsku.

(Patria) - Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da neće poslati borbene avione F-16 Ukrajini, ali je rekao da će posjetiti ključnog saveznika Poljsku.

„Ne“, odgovorio je na pitanje novinara u Bijeloj kući da li je za slanje pomenutih aviona, za koje su ukrajinski lideri rekli da su na vrhu njihove najnovije liste želja za oružjem, javlja Reuters.

Zapadne zemlje su se ovog mjeseca složile, nakon ozbiljnih podjela, da Ukrajini pošalju moderne tenkove NATO standarda, jedno od najmoćnijih oružja u njihovim konvencionalnim vojskama.

Ta podrške izazvala je nadu u Kijevu da će uskoro početi dobivati ratne avione F-16 kako bi osnažili svoje osiromašene zračne snage. Međutim, o tome se još uvijek raspravlja na Zapadu unutar saveznika.

S obzirom da se nazire prva godišnjica ruske invazije 24. februara, sve su veća očekivanja da bi Biden mogao otputovati u Evropu kao čin podrške zemljama koje podržavaju Ukrajinu. Poljska je u središtu napora kao logističko središte, dobavljač oružja i ključni američki saveznik u istočnoj Evropi.

„Idem u Poljsku. Ali ne znam kada“, rekao je novinarima na pitanje o posjeti ovom evropskom savezniku SAD.

#Svijet