Članak

KO KOME UZIMA GLASAČE Moguća velika promjena u poretku političkih stranaka u Sarajevu i TK

Najveća borba i vodit će se u KS i TK.

Piše: Amra Vrabac

Do kraja izborne kampanje ostalo je još šest dana. Izborna šutnja nastupit će u subotu 1. oktobra i trajat će do zatvaranja glasačkih mjesta u nedjelju do 19 sati. Političke stranke sa sjedištem u Sarajevu svoje centralne završne skupove održat će većinom u Sarajevu, dok su se neke stranke odlučile i za završetak kampanje u Tuzli. To je dobra procjena imajući u vidu masovnost glasačkog tijela.

SDP BiH i Demokratska fronta završne skupove održat će u Tuzli, dok će ostale veće stranke ipak ostati u Sarajevu u manjim ili većim prostorima.

Samo na izborima 2018. godine Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton nosili su više od 428.000 glasova pa je jasno da će se voditi borba za svakog glasača. 

U Kantonu Sarajevo 2018. godine bilo je 218.015 glasova za 26 političkih stranaka i tri nezavisna kandidata. Prvih pet stranaka sa najvećim brojem glasova bile su SDA, Narod i pravda, Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost. Razlika između SDA i NIP-a bila je 24.245 glasova, dok je između NIP-a i Naše stranke bila razlika od samo 1.435 glasa. Naša stranka od SDP-a je dobila više 6.000 glasova.

S obzirom da se u međuvremenu revitalizirala Stranka za BiH na čijem je čelu Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad koji ima dobru glasačku bazu, može se očekivati da nakon Općih izbora poredak prvih pet stranaka u Sarajevu bude dosta drugačiji. Stranka za BiH uzet će dio glasova od SDA, ali i NIP-a koji je ojačao u odnosu na 2018. godinu kada je osnovan. 

Prema anketama koje su objavljene u javnosti SDP BiH bi ovog puta mogao dobiti veći broj glasova od Naše stranke, jer je ova stranka izgubila dio glasova odlaskom Damira Marjanovića koji je sa još nekoliko osoba iz politike osnovao pokret Za nove generacije. 

Na Općim izborima ove godine ovjerene su liste 17 stranaka.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu 2018. godine bila su 210.582 važeća glasa, a na listama je bilo 25 stranaka.

Prvih pet stranaka su bile SDP, zatim SDA, PDA, Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost. Između SDP-a i SDA bila je razlika 252 glasa, dok je SDA od treće PDA imala više 11.609 glasova.  

Imajući u vidu turbulencije sa smjenama vlada i promjenama odnosa između pojedinih stranaka, kao i američku crnu listu na kojoj se našao Mirsad Kukić nakon čega je PDA preuzela Elzina Pirić može se očekivati značajna promjena ovog poretka nakon 2. oktobra.

Na prošlim izborima nije bilo liste Naroda i pravde dok su se ove godine fokusirali na regiju Tuzlanskog kantona, kao ni Socijaldemokrata koje je 2019. osnovao Enver Bijedić. Sigurno je da će dio glasova Socijaldemokrate uzeti od SDP-a.

Ove godine kandidatske liste imaju 22 stranke i koalicije.  

#BiH