Članak

KO SE BOJI DODIKA I SCHMIDTA JOŠ Ko se predao, a ko nije

Tako su i ovih dana neki načelno odgovorni politički akteri već bili predali Izborni zakon Hrvatskoj i Draganu Čoviću.

(Patria) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sve više zbog svog djelovanja podsjeća na Milorada Dodika. Viče na novinare, ne poštuje javnost, nastoji važne odluke donijeti u tajnosti. I, isto kao i Dodik, bavarski demokršćanin Schmidt, stalno najavljuje da će uraditi nešto veliko. Prvo je najavljivao uvođenje rasističkog cenzusa od 3 posto za izbor delegata iz kantona u Dom naroda FBiH. Potom je nudio prelazna rješenja, zavaravao i sebe i svoje nalogodavce nametanjem tehničkih izmjena. Onda je počeo odgađati rokove, tražiti idealne uslove, da bi na kraju svoju korigiranu odluku o promjenama izbornog sistema, kako javlja Istraga, ostavio za dan poslije izbora.

Schmidt će, dakle, nametnuti sistem aparthejda u Bosni i Hercegovini po mjeri Zagreba onda kada se steknu uslovi. Isto kao što će i Milorad Dodik proglasiti nezavisnost entiteta RS, koju najavljuje već skoro 20 godina, kada se promijeni svjetski poredak. Ni Schmidt ni Dodik ne postupaju ovako zato što su neodlučni, kukavice ili petljanci. Obojica djeluju tako što ispipavaju puls javnosti, izviđaju s kojih strana dolaze reakcije i odakle bi mogle doći snage koje neće mirno sjediti dok oni sprovode svoje odluke. Bavarski političar s historijom koketiranja s nacističkim naslijeđem Njemačke sasvim sigurno bi nametnuo rasistički, anticivilizacijski model izbora delegata da se najmanje 10.000 građana i građanki ove države nije skupilo pred njegovim uredom.

Nametnuo bi i sedmog ili osmog delegata, vječnog osigurača za pobjede Dragana Čovića, da nije odlučnih i oštrih reakcija političara iz Komšićevog DF-a i pojedinaca poput Azre Zornić, Jasmina Mujanovića, i mnogih drugih. Destruktivci u bosanskoj politici rade sve što mogu i smiju. A mogu onoliko koliko im se dopusti. Ni Schmidt ni Dodik nemaju nosače aviona u Jadranskom moru ili JNA na Drini pa da imaju čime prijetiti. Svakako, ova država preživjela je i tu JNA i mnogo ozbiljnije osvajače u prošlosti. Stoga je tužna ta duga kolona onih koji na svaku Dodikovu prijetnju ili Schmidtovu epizodu galame i odmah daju koncesije. Dodiku su godinama išli niz dlaku, prije svega, Evropljani, naročito Nijemci, ali i neki domaći, takoreći sarajevski politički akteri. Nema tu govora o nekoj izdajničkoj politici, to su naprosto političari koji vjeruju da je povlađivanje siledžiji način da ga se primiri.

Tako su i ovih dana neki načelno odgovorni politički akteri već bili predali Izborni zakon Hrvatskoj i Draganu Čoviću, bez ispaljenog metka i izjave, jer je, eto, Herr Schmidt malo zagalamio. Srećom, još uvijek u politici i javnosti djeluju snage koje neće na svaku vrisku sa Kovačića djelovati suprotno volji građana koju su iskazali na protestima pred OHR-om.

(A.Č.Z.)

#BiH