Članak

HDZ uz pomoć proruskog dijela međunarodne zajednice želi očuvati monopol nad FBiH

Do izbora su još četiri mjeseca.

SARAJEVO, (Patria) - "Imamo svakodnevne podatke s terena te čak iz dijela međunarodne zajednice kako se bošnjačke stranke sistemski organizuju te će učiniti sve kako bi došle do broja šest i sasvim preuzele Federaciju BiH i isključile Hrvate iz vlasti", poručio je to jučer lider HDZ-a Dragan Čović govoreći o popuni Doma naroda PFBiH.

Predsjednik nevladine udruge, takozvanog HNS-a i predsjednik HDZ-a još jednom je sve probosanske stranke nazvao bošnjačkim, čime je građanske stranke DF i SDP ponovo svrstao među bošnjačke, suprotno njihovom bosanskom i građanskom identitetu.

'Legitimni' Hrvati

To razumije se nije ništa novo, kao što nije nova ni Čovićeva laž da neko pokušava Hrvate isključiti iz vlasti. Niti iko to želi, niti je to po Ustavu FBiH moguće. Posve je drugo to što Čović pod Hrvatima smatra jedino one koji su njegovi "legitimni" Hrvati, a koji ujedno čine i manjinu u ukupnom zbiru bosanskohercegovačkih Hrvata.

Novo u Čovićevoj izjavi jeste priznanje da on i HDZ djeluju u dosluhu s dijelovima međunarodne zajednice. Ta činjenica sama po sebi nije novost. Ono što je novost jeste Čovićevo priznanje da dio međunarodne zajednice blagonaklono gleda na HDZ-ov monopol nad Federacijom BiH i na blokade koje HDZ već godinama, uz pomoć saradnika iz Sarajeva provodi. 

Nije uopće teško pogoditi na koga Čović misli kada računa sa pomoći dijela međunarodne zajednice, onog dijela koji bi Čoviću trebao garantirati zadržavanje ekonomskog i političkog monopola nad Federacijom BiH, te garantirati nastavak korištenja takozvanog vitalnog nacionalnog interesa u HDZ-ove stranačke svrhe. 

Prilično je jasno da Čović ponovo računa na pomoć istih onih zvaničnika iz međunarodne zajednice koji ga nazivaju šampionom evropskih integracija dok Čović i HDZ istovremeno pod noge bacaju presude Evropskog suda za ljudska prava, a rušenjem antifašističkih spomenika ostaju vjerni političkoj tradiciji o kojoj je sve rečeno u haškim presudama.

Stoga uopće ne bi trebalo začuditi da isti međunarodni zvaničnici koristeći se svojim resursima, krenu u demoralizaciju probosanskih i građanskih političkih snaga na terenu, koristeći sredstvima koja im stoje na raspolaganju; od medija, pa sve preko uskraćivanja projekata za lokalnu i kantonalnu zajednicu, pa u konačnici i do uvijenih prijetnji u vidu špekulacija o sankcijama koje nisu imali hrabrosti da uvedu ni Miloradu Dodiku, otvorenom rušitelju ustavnog poretka, a kamoli da ih uvedu političkim strukturama koje koristeći legalne i demokratske mehanizme ulaze u izbornu utrku.

Lažna ugroženost

Od istih također ne bi trebalo začuditi da slušamo iste one HDZ-ove laži o ugroženosti Hrvata, putem raznih kanala. A jasno je da Hrvatima nisu, niti će biti ugrožena ikakva ljudska prava, niti su Hrvati izloženi niti će biti izloženi ikakvoj opresiji, jer upražnjavaju i upražnjavati će sve svoje građanske slobode.

Štaviše, jedino što se može desiti jeste to da probosanski Hrvati, oni Hrvati koji su snažno opredijeljeni za državu izađu iz sjene HDZ-a i političku odgovornost preuzmu i u interesu Hrvata i u interesu države, u svoje ruke.

O ugroženosti, neutemeljene priče mogu još pričati Dragan Čović, njegove pristalice iz HDZ-a, i oni proruski međunarodni zvaničnici koje Čović priziva u pomoć kako bi zaustavio nadolazeću promjenu političkih odnosa u FBiH, pa u konačnici i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kada se uz to zna da su oni na čiju pomoć u zaustavljanju promjene političkih odnosa i snaga u FBiH računa, u tijesnoj vezi sa Rusijom i njenim interesima u Bosni i Hercegovini, kao otvoreno pitanje nameće se i ono drugo. Kako će naime na takve HDZ-ovsko proruske pokušaje zaustavljanja promjena reagovati onaj drugi dio međunarodne zajednice, koji je glede odnosa prema Rusiji, poslao nedvosmislenu poruku domaćim akterima, poruku koja kaže da sa Rusijom ne može biti nikakvog koketiranja ako se želi njihova podrška. 

Do izbora su još četiri mjeseca. Favoriti Rusije i proruskih međunarodnih zvaničnika su poznati. To su van svake sumnje HDZ i SNSD. Na probosanskim i građanskim snagama ostaje da pokažu odlučnost i ne pokleknu pred ispraznim prijetnjama i najavama apokalipse ukoliko odnesu pobjedu.

 

#BiH #DraganČović #HDZBiH #Hrvati #SNSD #Legitimno