Članak

Dragan Čović proglasio Bećirovićevu pobjedu, a onda spomenuo i Islamsku zajednicu

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH proglasio je pobjedu Denisa Bećirovića u utrci za člana Predjedništvo BiH.

(Patria) - Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH proglasio je pobjedu Denisa Bećirovića u utrci za člana Predsjedništva BiH.

„Kolega Bećiroviću, vi ste sada kandidat pa ćete vidjeti kada dođete u Predsjedništvo kako to izgleda, a zadnji ste put to meni kazali vezano za Islamsku zajednicu i sporazum, a zadnjih se dana Islamska zajednica oglasila u vezi sa političkom situacijom u BiH, kada se kaže da od četiri zadnja ciklusa u Predsjedništvu u jednom kada sam ja bio član Predsjedništva, bila ta da smo spriječili da to dođe na dnevni red. Ne može jedan član spriječiti bilo koga. Što znači da evo prođoše još četiri godine imate dva bošnjačka člana Predsjedništva, pa stavite ko vam brani. Evo imate još tri četiri mjeseca za to“, kazao je Čović.

On je ovo rekao obrazlažući proceduru oko prijedloga Budžeta.

„U Budžet se mora ugraditi i zahtjev o povećanju plata. Nemojmo potcijeniti, mi nemamo izvršne vlasti koja funkcionira normalno, nemamo Predsjedništvo BiH koje normalno funkcionira i naravno da je sve problem. Zato zamka u kojoj neki pokušavaju pod pritiskom ministra optužiti pa i sve nas ovdje ko je taj koji sprečava, ponoviti nikad niko ne može natjerati nekoga da radi protuzakonito. Blokada je kada SDA ne dođe na sjednicu, a nije blokada kada se upozorava na nezakonito djelovanje“, kazao je Čović.

On je optužio i da SDA kontrolira pravosuđe. Na to mu je replicirao Bakir Izetbegović.

"Presuda Sakibu Mahmuljinu, ponovno otvaranje Dobrovoljačke, slučaj Sarajlić, Novalić...Je li neko vjeruje u to. Ne može raditi glavna tužiteljica šta hoće, predsjedavajući VSTV-a potkivati. Jer ne prati SAD politiku SDA, ona je na crnoj listi. Inače vam preporučujem idite prema sudovima, tražite pravdu, nemojte to raditi kroz blokade i ucjene", kazao je Izetbegović.

#BiH