Članak

Počasna građanka KS Nevenka Tromp, plakete Puljiću, Orlović, Kafedžiću, Kontiću, Heliću...

Plaketa Kantona Sarajevo bit će dodijeljena Erduanu Kafedžiću, šefu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

SARAJEVO, (Patria) - Na sjednici Skupštine KS 29. aprila trebao bi biti razmatran i usvojen Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo.

Odbor za javna priznanja KS za 2021. godinu predložio je da se priznanje Počasni građanin KS – Povelja Kantona Sarajevo dodijeli profesorici Nevenki Tromp.

U obrazloženju je navedeno da se priznanje dodjeljuje zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u BiH, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH.

Plaketa Kantona Sarajevo bit će dodijeljena Erduanu Kafedžiću, šefu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

U obrazloženju je navedeno da se priznanje dodjeljuje zbog izuzetnog doprinosa u prevenciji i borbi protiv korupcije, iskazanog patriotizma jačanjem institucija, te nesebičnog zalaganja za transparentnost procesa i promociju antikorupcijskih propisa u KS.

Plaketa KS bit će dodijeljena Sanjinu Pehlivanoviću za izuzetne sportske rezultate, te doprinos razvoja sporta i afirmaciji KS i države BiH. Pehlivanović je reprezentativac BiH u bilijaru i najmlađi je evropski prvak u historiji bilijara, piše NAP.

Kardinal Vinko Puljić koji je i zvanično prenzionisan krajem januara 2022. godine nakon skoro 31 godine provedene na čelu Vrhbosanske nadbiskupije dobitnik je Plakete KS za izuzetan doprinos očuvanju mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog, te uspjehe, u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH.

Odluka o dodjeli Plakete KS pripremljena je i za nanu Fatu Orlović kao priznanje za hrabrost, istrajnost i višedecenijsku borbu za pravdu i prava običnog čovjeka, te očuvanje temeljnih sloboda. Nana Fata je godinama vodila pravosudnu bitku za uklanjanje bespravno izgrađene pravoslavne crkve u njenoj avliji u Konjević Polju. Nakon presude Suda u Strazburu i godina odugovlačenja procesa uklanjanja, crkva je konačno srušena 5. juna 2021. godine. Iako narušenog zdravlja nana Fata je dočekala pravdu nakon skoro tri decenije.

Plaketa KS dodjeljuje se i kolektivu Homework HUB, Bori Kontiću za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području KS i BiH, Udruženju Porodice tri plus.

Plakete KS posthumno se dodjeljuju profesoru Šadiju Mahtaru za doprinos u oblasti elektroinženjerstva, unapređenje sistema obrazovanja novih generacija iz oblasti IT tehnologija. Profesor Mahtar preminuo je u 46. godini od posljedica koronavirusa u januaru 2021. godine. Plaketa KS dodjeljuje se i akademiku Slobodanu Logi za izuzetan doprinos bosanskohercegovačkojm društvu iz oblasti medicinskih nauka i obrazovanja, te za cjelokupni naučno-istraživački rad. Profesor Loga bio je redovni član ANU BiH, profesor emeritus na Medicinskom fakultetu UNSA, a preminuo je 4. decembra 2021. godine. Posthumno se priznanje dodjeluje i Hasanu Muratoviću, za izuzetan doprinos u razvoju i vođenju reformskih procesa u oblasti akademske integracije Univerziteta u Sarajevu. Muratović je za života obavljao niz važnih pozicija kako u akademskom, tako i političkom životu BiH. Za rektora Univerziteta u Sarajevu izabran je 2004. godine. Od posljedica koronavirusa preminuo je 14. novembra 2020. godine.

Plaketa KS posthumno se dodjeljuje Tariku Heliću, za izuzetan doprinos bh. radijskom i televizijskom novinarstvu, te promicanju toleracije, ljubavi prema BiH i svim njenim građanima.  Helić je bio dugogodišnji uposlenik Federalne televizije, a kasnije je svoj angažman nastavio na radiju Federacije BiH. Preminuo je 5. januara 2021. godine u 58. godini života, piše Patria. 

Svečana sjednica Skupštine KS na kojoj će biti dodijeljena priznanja bit će održana 6. maja. 

 

#BiH