Članak

Čović u Drvaru posjetio na zaključke HNS-a, misli li na osnivanje HRHB?

Predlažu proglašenje Hrvatske Republike Herceg-Bosne koja bi imala izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

SARAJEVO, (Patria) - Dan nakon što su propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH sa međunarodnim medijatorima nema previše reakcija učesnika sastanaka koji su trajali četiri dana.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović danas je posjetio Drvar i rukovodstvo stranke u Kantonu 10. Tom prilikom je ponovio kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH k Europskoj uniji.

Najavio je krajem ove sedmice održavanje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, na kojima će se detaljno raspravljati o okolnostima i prekidu pregovaračkog procesa, napominjući kako Hrvati u ovim okolnostima imaju Zaključke Hrvatskog narodnog sabora koji su obavezujući.

Podsjećamo, riječ je o zaključcima od 19. februara u kojim se spominje i nova teritorijalna organizacija BiH.

Danas se oglasila i Hvidra (Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata) Mostar pozivajući „hrvatsko političko vodstvo da žurno aktiviraju sedmi zaključak s posljednjeg vanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, a koji se odnosi na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH temeljenu na federalizmu i konsocijaciji“.

Predlažu proglašenje Hrvatske Republike Herceg-Bosne koja bi imala izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

„Republika bi se prostirala na području koje je Hrvatsko vijeće obrane obranilo tijekom Domovinskog rata, a unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine“, navode iz HVIDRA-e Mostar.

#BiH