Članak

DIPLOME, MUNICIJA, KORUPCIJA Gomilaju se krivične prijave protiv Galića, a Tužilaštvo BiH spava

Brojni policajci već su napustili agenciju, a uz deficit kadrova upitno je koliko GP BiH zaista može odgovoriti zadatku zaštite granica BiH.

Piše: A. Vrabac 

Nestanak municije iz skladišta Granične policije BiH, korupcija prilikom prijema 150 kadeta, sumnjiva činovanja odanih kadrova, zloupotrebe službenog položaja, kao i tehničkih ali i novčanih sredstava GP BiH i još puno toga čime bi se trebali baviti istražni organi obilježilo je mandat direktora GP BiH Zorana Galića. Na čelu ove agencije od 2014. godine, a 2018. je ponovo imenovan. 

Upravo zbog brojnih nezakonitih radnji Tužilaštvu BiH bit će predate krivične prijave protiv Galića, a izvori Patrije ističu kako se ovaj put nadaju da ih neko od tužilaca neće spremiti u ladice, kao što je bio slučaj sa ranijim brojnim prijavama. Čak i posljednji slučaj oko korupcije u vezi prijema kadeta u GP BiH za koji je Tužilaštvo BiH tvrdilo da je slučaj visoke korupcije ostao je bez konačnog epiloga. Od hapšenja predsjednika Komisije za prijem kadeta prošlo je skoro šest mjeseci, a konkurs još uvijek stoji u zraku kao i sudbina 150 kadeta.

Izvori iz GP BiH tvrde da je brat jedne državne tužiteljice zaposlen u GP BiH te da je ona zadužena da sklanja prijave i spriječava dalje radnje na tim predmetima u kojima je prijavljen Zoran Galić. O svemu je upoznata Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

U krivičnim prijavama koje su spremne i koje će uskoro biti proslijeđene Tužilaštvu BiH opisan je i način na koji pojedini kadrovi u ovoj policijskoj agenciji dobijaju činove ispunjavali uslove ili ne.

Također u prijavi su navedeni i podaci o Galićevom izostanku s posla. Pa je tako utvrđeno da od 2.045 dana koliko je Galić direktor GP BiH na radnom mjestu je proveo 352 dana i to ne punih osam radnih sati, a uredno je dobijao punu plaću.

U krivičnoj prijavi dostavljeni su i dokazi da je Galić za vrijeme bolovanja išao na putovanja u Zagreb na liječenje, ali da je uzimao dnevnice i prikazivao kao službeno putovanje u Hrvatsku.

Ono što zabrinjava već godinama u GP BiH da su brojni slučajevi nezakonitosti i zloupotreba javno objavljeni, a da Tužilaštvo BiH ne poduzima nijednu radnju kako bi provjerili takve navode. Čak i u slučaju prijema kadeta Tužilaštvo BiH je zakazalo i pristalo na nagodbu sa, za sada, jednim osumnjičenim pripadnikom GP BiH.

Sam konkurs za prijem kadeta pratile su brojne sumnje na regularnost bodovanja testiranja kandidata, a njih 12 je uputilo žalbe Odboru za žalbe policijskih službenika. Iako je Odbor imenovan u prvoj polovini decembra 2021. godine odluka o žalbama još uvijek nije donesena. Samo kad Odbor donese odluku direktor GP BiH može poduzeti dalje radnje. Potvrditi konačnu listu ili postupiti po odluci Odbora ukoliko prihvate žalbe.

Brojni granični policajci već godinama su na rubu egzistencije jer uz male plaće su i dodatno degradirani premještajima u područja udaljenim i stotine kilometara od mjesta stanovanja. Na loš položaj graničnih policajaca ukazao je i predsjednik Sindikata GP BiH Emir Tanović, a sa novim poskupljenjima goriva i životnih troškova granični policajci su u još nepovoljnijem položaju. 

Tužilaštvo BiH već godinama dobija pisma graničnih policajaca i uposlenika koji upozoravaju na nezakonitosti u Graničnoj policiji BiH. Brojni upiti Patrije u vezi prijava protiv Zorana Galića ostali su bez odgovora iz ove pravosudne institucije.

Unutar GP BiH godinama su narušeni međuljudski odnosi, a nekoliko pojedinaca odanih Galiću profitiraju za vlastiti interes. O nezavisnim internim istragama unutar GP BiH suvišno je i govoriti kad se čelni čovjek Vladimir Popović bavi radije prodajom vina unutar agencije koje se čak i poklanja gostima s grbom GP BiH umjesto da se sankcionišu oni koji urušavaju ugled ove policijske agencije.

Brojni policajci već su napustili agenciju, a uz deficit kadrova upitno je koliko GP BiH zaista može odgovoriti zadatku zaštite granica BiH.

Iako su potvrđeni brojni incidenti sa hrvatskom graničnom policijom oni su ostali nerasvijetljeni zbog nerada Galića i GP BiH.

Bez obzira na svjedoke i dokaze o upadima hrvatskih naoružanih graničara na teritoriju BiH to očito nije bilo sporno ni za Tužilaštvo BiH.

Ono što je također trebao biti predmet istrage je diploma Zorana Galića s kojom se 2014. godine prijavio na konkurs za direktora GP BiH. Izvori Patrije tvrde da je tada predao dvije diplome, a da se sada ne mogu naći u njegovoj dokumentaciji koja se čuva u službama Parlamenta BiH.  

Galić se potpisivao kao doktor nauka 

Zoran Galić je 2007. godine stekao diplomu na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici (FABUS) kao i još stotinjak policijskih službenika. Galić je zatim pokušao nostrificirati tu diplomu na Fakultetu za poslovne studije u Banja Luci, a iako je dobio rješenje da je “diplomirani ekonomist”, 2009. godine Galić na Univerzitetu u Sarajevu nostrifikuje po drugi put diplomu stečenu 2007. godine. 

Danas tu diplomu ne koristi. Iako je i magistrirao i doktorirao, a jedno vrijeme se potpisivao kao doktor nauka, u zvaničnoj Galićevoj biografiji navodi se da je diplomirani pravnik i da je završio Pravni fakultet u Mostaru. 

Možda je Galić savjetovan da se „riješi“ lažnih diploma, kako ne bi bio na radaru istražnih organa, ali je indikativno da je imao više diploma što iz Srbije što iz entiteta Republika Srpska.

#BiH