Članak

FAŠISTIČKE IDEJE U Neumu ima mjesta samo za Hrvate, Čović ne želi drugi Stolac ili Čapljinu!

Politika Dragana Čovića više nema mjere, u nezajažljivoj želji da ovlada prostorima gdje je većinsko stanovništvo hrvatske nacionalnosti

Piše: A. Čorbo-Zećo


Politika Dragana Čovića više nema mjere, u nezajažljivoj želji da ovlada prostorima gdje je većinsko stanovništvo hrvatske nacionalnosti, sve češće se čuju fašističke ideje.

Ovaj grubi termin je najbolji izraz za ideje koje smo čuli iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata jučer na sastanku kojem je prisustvovao i načelnik općine Neum koja je dala podršku načelniku općine Neum u borbi protiv prodaje objekata u Neumu s kojom se mijenja nacionalna struktura stanovništva!

Prevedeno, prodaja nekretnina neće biti dozvoljena Bošnjacima, Srbima, Jevrejima...

Stanovnici Neuma, makar oni s kojima sam razgovarala u šoku. Upozoravaju da 90 posto slučajeva u Neumu borave domaći turisti u šta ubrajaju i dijasporu. Svake godine je i veliki broj Srbijanaca dolazio u Neum, a sadašnje politike koje predvodi Čović mogle bi Neum zatvoriti za goste iz Srbije ali i brojne druge. 

I već prve reakcije stižu gdje se precizira da su ovo poruke javnog aparthejda i diskriminacije građana Bosne i Hercegovine koji nisu Hrvati.

Koju borbu i protiv koga vodi načelnik općine Neum? Upit smo zvanično poslali u ovu općinu. Odgovor nismo dobili.

Da li neko želi etnički čist Neum ili pak želi administrativnim preprekama zabraniti ili osporiti investiranje u Neum svima onima koji nisu Hrvati? 

Nema sumnje da je ovo znak zvanične hrvatske politike u BIH, posebno uzimajući u obzir prijedloge Čovića u vezi izbornog zakonodavstva koje su također mimo svakih evropskih i civiliziranih vrijednosti uz nejednakost glasa do aparthejda – glasati mogu Hrvati za Hrvate, Bošnjaci za Bošnjake i Srbi za Srbe. Ostali će biti tek predsatvnici građana, i formalno će ih zastupati izabrani članovi Predsjedništva!

Presude Evropskog suda za ljudska prava HDZ-u nisu bitne, jer ih suštinski ne žele implementirati, već samo zadovoljiti formu kako bi zamazali oči Venecijanskoj komisiji, pa uz etničku pripadnost dodati i floskulu i 'sve ostale građane' što je samo znak da suštinski Čović želi dominaciju HDZ-a, a za građane ga i nije baš briga!

Kakvu politiku vodi Čović možemo vidjeti i na primjeru izbjeglica. Uz sve pohvale što hercegovački gradovi primaju Ukrajince koji bježe od ruske agresije na Ukrajinu još su živa sjećanja kada je MUP HNK naoružan na Bradini dočekao izbjeglice iz Sirije, sprečavajući njihovo smještanje u izbjeglički centar Salakovac!?

Podsjetit ćemo kako Čović radi i promiče evropske vrijednosti u Stocu i Čapljini. U ta dva hercegovačka gradića direktno se možemo uvjeriti kako funkcioniše demokratija kada je kreiraju Hrvatska demokratska zajednica i njen lider Dragan Čović. Stolac već drugu godinu, a Čapljina mandat i po nemaju čelne ljude gradskih, nekada općinskih vijeća, jer Hrvatska demokratska zajednica demokratiju voli samo kada njeni kadrovi sjede na čelu. I u Čapljini i u Stocu na djelu je politička segregacija ekstremno fašističkog levela. 

Svjesni da po Ustavu i zakonima ove zemlje na čelu gradskih skupština mora biti neko ko nije iz istog naroda kao i prvi čovjek grada, najveći zagovornici legitimnosti i jednakosti odlučili su se ponašati baš onako kako se ponašaju svih ovih postratnih decenija. 

Nasilništvo je glavna karakteristika te njihove politike, a ucjene osnovni element za provođenje. Bošnjaci, Srbi i ostali u Čapljini i Stocu ponajbolje osjete evropske vrijednosti stranke koja ordinira na modalitetima Udruženog zločinačkog poduhvata. 

Sada ne žele Bošnjake i Srbe i u Neumu, jer im se može desiti da i tamo neko iz ova dva naroda bude biran.

Do kada će u BiH poruke javnog aparthejda i diskriminacije građana Bosne i Hercegovine koji nisu Hrvati biti tolerisane?

#BiH