Članak

HDZ-ov pristanak na reduciranje Doma naroda: Odricanje od blokada ili još jedna prevara

Naročito je zanimljiva u kontekstu stava takozvanog Hrvatskog narodnog sabora, koji se oštro protivi reduciranju uloge Doma naroda.

(Patria) - "HDZ je konačno pristao na to da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes, ali onda je imao neke dodatne zahtjeve o kojima ja neću sada precizno govoriti", kazao je to danas lider SDA Bakir Izetbegović.

Izetbegović nije pojasnio u čemu se sastoji krutost tih dodatnih zahtjeva, ali u svakom slučaju izjava da je HDZ pristao na reduciranje uloge Doma naroda F BiH je zanimljiva.

Naročito je zanimljiva u kontekstu stava takozvanog Hrvatskog narodnog sabora, koji se oštro protivi reduciranju uloge Doma naroda.

Podsjećamo, reduciranje uloge Doma naroda FBiH jedan je od osnovnih zahtjeva probosanskih stranaka, a prije svega SDP-a, DF-a i SDA.

Potvrdio je to i lider DF-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je nakon pregovora koji su vođeni u Neumu, otkrio da su Nikšić, Izetbegović i on iskoordinirali stav o Domu naroda.

„Prije nekih dva mjeseca, gospodin Nikšić i ja smo održali jedan sastanak u Predsjedništvu BiH, gdje smo pored ostalih principa koji su se odnosili na izbor članova Predsjedništva BiH na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava, usaglasili se i o potrebi reduciranja Doma naroda, sa čim je bio upoznat i gospodin Izetbegović. Složili smo se dakle da se unutar ograničene izmjene Ustava i izbornog zakona izvrši redefiniranje uloge domova naroda na federalnom i državnom nivou“, kazao je tom prilikom Komšić.

Ukoliko bi se ovlasti Doma naroda reducirale isključivo na mehanizam zaštite vitalnog interesa to bi u suštini značilo da se HDZ odriče blokada.

Ukoliko bi sa druge strane reduciranje ovlasti Doma naroda značilo da o vitalnom interesu ne odlučuje Ustavni sud BiH nego klubovi naroda u Federalnom parlamentu, jasno je da se tu radi o još jednom pokušaju prevare od strane HDZ-a BiH.

#BiH