Članak

DODIK, ČOVIĆ, VUČIĆ Putin kroz 'agresiju' na Ukrajinu priprema realizaciju istog plana na Balkanu

Ova izjava trebala bi zvoniti na uzbunu svima u Evropskoj uniji

Piše: A. Čorbo-Zećo


"Dio ruskog scenarija je da oni odvlače pažnju i bojim se da će se nešto loše dogoditi na zapadnom Balkanu, gdje Putinov prijatelj Dodik vuče čudne poteze", rekao je ministar odbrane Slovenije Matej Tonin u intervjuu za CNN.

Ova izjava trebala bi zvoniti na uzbunu svima u Evropskoj uniji, a posebno zbog činjenice da Milorad Dodik nije jedini prijatelj ruskih igrača u BiH, već da je to i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, koji nesumnjivo radi s Dodikom na disoluciji BiH.

Čak i dok Rusija prijeti invazijom na Ukrajinu, njen utjecaj se nastavlja u jugoistočnoj Evropi gdje igra glavnu ulogu u remećenju ionako krhkog mira u zemljama koje su činile bivšu Jugoslaviju, napisao je nedavno Borzou Daragahi za britanski Independent.

Uznemirujuće apele o ruskom utjecaju u BiH morali bi ozbiljnije shvatiti i u Evropskoj uniji, ali i definitivno zauzeti jači i precizniji stav spram činjenice da je Republika Srpska otvorena za potpunu saradnju s Rusijom, dok pak dio Federacije smatra da je Rusija najodgovornija za dugogodišnje blokade EU, posebno NATO puta zemlje.

Koliki je ruski utjecaj na Balkanu, nedavno je bilo jedna od ključnih tema rasprave pred američkim kongresmenima. Upravo zbog straha od Rusije, mnogi smatraju kako bi nova američka administracija mogla početi obraćati mnogo više pažnje i na BiH. I Rusi svjesni svega u fokus svoje politike stavljaju ličnosti a ne državu.

Pokazali su da su njihovi glavni igrači Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Ko sumnja u to podsjetit ćemo da je u decembru 2020. prvo odredište Sergeja Lavrova u BiH bio Administrativni centar Vlade Republike Srpske. Nakon toga večera i razgovor s Miloradom Dodikom. 

A, onda večera s njegovim drugim bliskim saradnikom Draganom Čovićem.

Iako su pojedini mediji tada to prikazali kao želju Lavrova da bude s 'legitimnim' izabranim hrvatskim predstavnicima, istina je potpuno drugačija. Dodik i Čović glavna su dva čovjeka povezana s Rusijom, na šta nam je raspored sastanaka Lavrova i dokazao.

Podsjetit ćemo i na maj 2020. kada je Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine notom se obratilo veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH, a na zahtjev Dragana Čovića, kojom se traži dozvola ulaska na teritorij BiH za "24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih BAH vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju".

Prema dokumentu koji je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću, ulazak ruskog tima je zahtijevao predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović kako bi "pružili pomoć Mostaru". 

Nešto ranije u aprilu u Banja Luku je dostavljena pomoć Ruske Federacije Republici Srpskoj za borbu protiv epidemije izazvane koronavirusom. Prvobitno je, prema dopisu Ruske Federacije Ministarstvu vanjskih poslova BiH najavljeno da se u avionu nalazi medicinsko osoblje, ali se uskoro ispostavilo da su na tlo BiH bez ranije najave sletjeli oficiri ruske vojske!

I zašto još neko sumnja da BiH čeka ukrajinski scenarij, u kojoj će samo jedan dan Putinu naumpasti da prizna RS kao državu!

Dragan Čović godinama je pokušao zametati svoje ruske tragove pa naprimjer nije otišao na obilježavanje neustavnog tzv. dana RS-a, ali se pamte još uvijek njegova ranija slavlja u kojem su HDZ i Čović za svoga strateškog partnera izabrali Rusiju.

I nakon 2018. godine i tadašnjeg januara pokazalo se da Milorad Dodik nije jedini proruski i anti-NATO eksponent u BiH. Rusija često voli isticati kako se oni ne miješaju u unutrašnje odnose u BiH. To je obično tako kada Rusija nijemo šuti na sva kršenja Ustava, ali zato hitno reaguje samo na one odluke koje ne idu u korist Rusiji i njenim partnerima u BiH. 

Kada dođu na red teme kao što su izmjene Ustava, NATO, pristupanje EU, Ruska ambasada šalje saopćenja. 

Koliko su veze Rusije jake s Čovićem možemo naći i u brizi bivšeg ambasadora Ivancova za tzv. hrvatsko pitanje u BiH. Dakle, Ruska ambasada ima praksu da reaguje uglavnom kada se radi o slučajevima vezanim za NATO i RS, ali ipak se javlja i želja i uplitanje i u rješavanje „hrvatskih problema“.

Ali, pitanje je šta čelnici iz Brisela rade, prije svega Angelina Eichhorst za koju je utvrđeno da se borila za 'hrvatsko pitanje' iako je njena uloga trebala biti pomoć pri implementaciji presuda Suda iz Strazbura.

Koliko su Rusi 'moćni' i u samom sjedištu Evropske unije?

Je li krajnje vrijeme da se u Evropskoj uniji, ali i u Bosni i Hercegovini sve probosanske snage odrede prema proruskim političkim intencijama saveza Dodik – Čović.

U konačnici mora biti jasno ko se želi suprotstaviti ovoj politici a ko ne, s obzirom da i na probosanskoj strani prema ovim proruskim politikama kod nekih političkih opcija postoji blagonaklon odnos.

#BiH #BiH #DraganČović #DodikMilorad #Rusija #Ukrajina