Članak

SMRT OHR-a Dobitnik priznanja Red Ante Starčevića odgovoran za prijetnje blokadom izbora iz Hrvatske

Naime, i hrvatski premijer Andrej Plenković i hrvatski predsjednik Zoran Milanović zaprijetili su blokadom izbora u BiH.

(Patria) - Dobitnik hrvatskog državnog priznanja "Red Ante Starčevića i još uvijek aktuelni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, u potpunosti je prešutio napade hrvatskog državnog vrha na državu Bosnu i Hercegovinu i prijetnje blokadom izbora.

Naime, i hrvatski premijer Andrej Plenković i hrvatski predsjednik Zoran Milanović zaprijetili su blokadom izbora u BiH. Dok je Plenković poručivao da izbora ne treba biti pod svaku cijenu, Milanović je otišao korak dalje pa poručio da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da se izbori ne održe.

Christian Schmidt, ignorisao je ove prijetnje. Zbog svojih ranijih izjava u kojima operiše sa mogućnosti odgađanja izbora, a nakon što mu je lider HDZ-a izrekao usmenu opomenu zbog "nedoličnog" ponašanja, ne može se izvući drugačiji zaključak od toga je Christian Schmidt  osoba koja je svojim nedjelovanjem potakla i inspirirala politički vrh susjedne Republike Hrvatske u tome da krenu sa otvorenom prijetnjom blokade izbora koju namjeravaju izvršiti preko svoje ekspoziture u ovoj zemlji, preko HDZ-a BiH.

Ukoliko Christian Schmidt i dalje smatra da OHR postoji u Bosni i Hercegovini (po nedjelovanju se zaključuje da ne postoji), on kao vrhovni tumač Ustava BiH mora ponuditi garancije da će izbori u Bosni i Hercegovini biti održani po važećim pravilima, te zaustaviti 'mostarizaciju' cijele Bosne i Hercegovine u režiji HDZ-a BiH i zvaničnog Zagreba.

Svi dosadašnji izbori u Bosni i Hercegovini održani su po postojećim pravilima, u redovnom intervalu i ritmu, i ne postoji razuman razlog zašto bi to sada bilo drukčije. Insistiranje zvaničnog Zagreba na produbljivanju etničke diskriminacije putem prijedloga HDZ-a BiH, nije razlog za neodržavanje nego upravo za održavanje izbora. Sadašnje nedjelovanje OHR-a vodi ka blokadi izbora te mogućoj zloupotrebi procesa od strane susjednih zemalja.

Ukoliko je Visoki predstavnik posvećen evropskim vrijednostima i predstavničkoj demokratiji a ne plemenskoj i klijentelističkoj vlasti koja je majka sve korupcije, on će koliko večeras izaći sa jasnim garancijama o održavanju izbora i jasnim paketom sankcija, koje uključuju i zabranu političkog djelovanja, protiv onih koji rade na blokadi izbora. Ukoliko to Christian Schmidt ne uradi, mora se konstatovati 'smrt' OHR-a.

(A.Č.Z.)

#BiH