Članak

Neum raščistio ideologije: SDP, DF i Naša stranka konačno zajedno na pravoj strani

BH blok nije trebao bježati od saradnje sa SDA, izbori su priulika za preopkret u BiH

Piše: Ernad Metaj


Nazivati kukavicama političke subjekte koji nisu htjeli u Neum na pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH je nastavak lošeg političkog PR-a manjih bošnjačkih stranaka koje žele samo jednu promjenu, a to je da oni postanu SDA. Očekivano, takvima je najpoželjniji partner HDZ i njegov predsjednik Dragan Čović.

Zagovornici „legitimnog predstavljanja“ iz Sarajeva loše su procijenili da preko Neuma mogu jednim udarcem ubiti dvije muhe. Njihova teška artiljerija kojom su gađali prvenstveno SDP i DF, a kao kolateralnu štetu i Našu stranku, želeći im preuzeti primat alternative etnonacionalistima pokazalo se kao pucanj u prazno. Promašili su i lidera SDA Bakira Izetbegovića. Nisu ga, bar za sada, uspjeli svojim prisustvom ohrabriti za avanturizam da odstupi od principa koji su usaglašeni sa DF-om i SDP-om, ali i svima koji su svjesni da bi ustupci HDZ-u cementirali podjele u BiH.

Sa predsjednikom NIP-a Elmedinom Konakovićem bi se mogli i složiti da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponizio Dragana Čovića javljajući se na njegov navodni poziv tokom press konferencije. Ako ga je Čović uistinu zvao onda Dodik jeste pokazao ko je „šef parade“, samo što to otvara i pitanje uloge onih koji iz Sarajeva „pušu“ u jedra HDZ-a. U tom smislu onda se Konaković igra s inteligencijom građana vjerujući da svako ko zna zbrojiti dva i dva shvata kako (in)direktno Dodik ima svoje produžene ruke u Sarajevu. Da nije tako, onda niko politički mudar ne bi pristao da bude politički dekor u svođenju razgovora o Izbornom zakonu BiH na odnose između SDA i HDZ -a. 

Dobro je da se to ipak desilo. U pravu je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović sa tvrdnjom da smo nakon Neuma konačno došli do stvarne ideološke političke podjele u BiH. Prirodno SDP, DF i Naša stranka su konačno na jednoj strani, SNSD, HDZ i SDA sa svojim „priljepcima“ uglavnom nastalim od nezadovoljnika unutarstranačkom podjelom plijena, na drugoj strani.

Jasno je da NIP, NES i SBB sada moraju insistirati na nastavku razgovora iz Neuma, ali ne mogu sakriti činjenicu da se još jednom pogrešnim pokazalo zaobilaženje državnih institucija koje jedino odgovara separatizmu Milorada Dodika. U državnim institucijama ne može, a nije ni smjelo biti razgovora o ustavnim i izbornim reformama bez političkih predstavnika iz RS-a.

Diskriminacija građana utvrđena presudama Evropskog suda za ljudska prava se dešava na cijelom teritoriju BiH ne samo u F BiH kako bi se na principu razgovora iz Neuma moglo pogrešno zaključiti. S druge strane Konaković je vjerovatno u pravu da Dodik ne želi nikakav dogovor, ali je nejasno zašto onda kao Čović i sam pravi loš PR.

Svojim odnosom Konaković bi trebao ozbiljno zamisliti partnere iz sarajevske trojke. Nakon Neuma jasno je da stvarna alternativa etnonacionalistima čini se jedino može biti BH blok čija okosnica ipak trebaju biti jasno profilisane građanske partije. Takav BH Blok može opet probuditi „istinski duh BiH“.

Nerealno je očekivati da mogu u potpunosti pobijediti etnonacionalizam u BiH, ali u slučaju dobrog izbornog rezultata koji iskrenim zajedničkim radom ne bi trebao izostati, ne bi smjeli ponoviti grešku i apriori odbaciti saradnju sa SDA. Ako oni ne budu htjeli Neum je pokazao ko hoće. 

Sa BH blokom SDA ima šansu da se konačno transformiše, a sa time rastu i šanse da BiH ne ostane trajno zarobljena u tri tora. Bez toga korupcija će i dalje da cvjeta. Lijepo je to primijetio Hannes Swoboda, predsjednik Instituta za mir iz Beča koji kaže da se pitanja korupcije i rušenja države u slučaju Bosne i Hercegovine ne mogu odvojiti. 

-    Sve dok etnički principi dominiraju politikom i ustavnim uređenjem u zemlji, teško je imati institucije koje bi obavljale svoj posao u jačanju kohezije zemlje. Uz to, čelnici koji podržavaju etničke podjele slabe državne institucije, rekao je Svoboda.

#BiH