Članak

S NAPOMENOM Sastanak Palmer i Eichhorst u PSBiH zatvoren za javnost, pritisak na SDP i DF traje!

Potpuno je jasna intencija učesnika pregovora, označenih kao ključnim, i bijeg od javnosti

(Patria) - Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarat će sutra (četvrtak, 27. januar 2022. godine) sa direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Matthew Palmerom.

Iz PSBiH stigle su dvije najave za ovaj događaj, ona druga s boldiranim obavještenjem u kojem navode da sastanak u Parlamentarnoj skupštini BiH koji je najavljen za sutra nije otvoren za prisustvo medija.

Potpuno je jasna intencija učesnika pregovora, označenih kao ključnim, i bijeg od javnosti, a što se ogleda i u činjenici da međunarodni zvaničnici putuju na pregovore u Neum, daleko od institucija Bosne i Hercegovine.

Ali, izbjegavanje medija i u Sarajevu nije nepoznanica za ovdašnju javnost. Sve je prisutniji i pritisak na SDP i DF koji su ostali ustrajni u prvobitnim stavovima od prošlog mjeseca da neće pregovarati dok se ne zaustavi separatistička politika Milorada Dodika, ali i dok se ne odblokira rad institucija BiH.

U ovom trenutku jeste problematično da se razgovori izmještaju iz Sarajeva i daleko od zvaničnih institucija, prvenstveno Parlamentarne skupštine BiH gdje bi se bilo kakav dogovor trebao i ozvaničiti glasanjem u Parlamentu BiH. Za izmjene Izbornog zakona dovoljna je natpolovična većina, ali za izmjene Ustava BiH potrebna je dvotrećinska većina zastupnika.

U ovom aktuelnom slučaju kada se pregovara o Izbornom zakonu BiH i Ustavu BiH koji se tiču svih građana BiH nema nijednog razloga da se razgovori vode tajno i u privatnim hotelima, pored zvaničnih institucija. Toga trebaju biti svjesni svi predsjednici parlamentarnih stranaka koji će za svoje postupke na kraju polagati račune građanima BiH.

Izgovori da se bježi od pritiska medija, javnosti ili bilo koje druge vrste pritiska ne mogu biti opravdanje za ovakav zahtjev stranaca. Račun za sve eventualne odluke, a koje bi mogle ići na štetu države, položit će oni koji pristanu na ovakav način razgovora, ili eventualne dogovore po štetu Bosne i Hercegovine.

Uz puno poštivanje dobre volje međunarodnih medijatora, dovođenje u poziciju predsjednika stranaka da biraju stranu građana ili eventualno njihovu dodatno usložnjava situaciju u BiH, u kojoj je situacija i dalje izuzetno teška!

(A. Čorbo-Zećo)
 

#BiH