Članak

VSTV donosi konačnu odluku: Smjena ili neka druga sankcija Gordani Tadić zbog propusta u radu

Drugostepena komisija je potvrdila odluku prvostepene, a konačnu riječ o sudbini Tadić dat će VSTV na čelu sa Halilom Lagumdžijom. 

SARAJEVO, (Patria) – Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća članovi će donijeti odluku o žalbi Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice na odluku Drugostepene disciplinske komisije u disciplinskom predmetu kojom je smijenjena sa mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice.

Drugostepena komisija je potvrdila odluku prvostepene, a konačnu riječ o sudbini Tadić dat će VSTV na čelu sa Halilom Lagumdžijom. Dakle, njena odgovornost je utvrđena samo je pitanje kakvu odluku će donijeti VSTV. Da li će odbiti žalbu i smijeniti je sa mjesta glavne tužiteljice ili će dijelom usvojiti njenu žalbu pa je drugačije sankcionirati pokazat će se na današnjoj sjednici. 

Tadić je nakon smjene Gorana Salihovića prvo imenovana za v.d., a na mandat od šest godina je izabrana u januaru 2019. godine. Zbog disciplinskih propusta u radu, donesena je odluka o njenoj smjeni sa pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice. 

Disciplinska tužba protiv Tadić podnesena je u aprilu 2021. godine. Ona je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Tadić se u centru afere našla i nakon što je optuženik za genocid Milomir Savčić pobjegao iz BiH, a Tužilaštvo BiH i Sud BiH su se međusobno optuživali ko je kriv što je Savčić bio na slobodi. U javnost su procurili i audiosnimci u kojem je od Savčića traženo da sam dođe u Tužilaštvo BiH kako bi bio saslušan u svojstvu osumnjičenog jer se spremalo hapšenje. Informacija o njegovom hapšenju je procurila iz Tužilaštva BiH o čemu je obaviješten Savčićev advokat.    

Druga afera bila je polovinom septembra kada je objavljen audiosnimak razgovora Tadić, njene zamjenice Ozrenke Nešković i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, a čiju autentičnost je potvrdila Tadić. Ured disciplinskog tužioca registrovao je predmet bez preciziranja da li će pokrenuti disciplinski postupak protiv Tadić i Nešković. Do danas nije poznato da li je Tadić ovaj sastanak prijavila VSTV-u, ali je indikativno da je za pojedine medije rekla kako nije "popustila pritisku" aludirajući na Mehmedagića. On je, kako se čuje na snimku, upozorava da joj stručni saradnici nisu prošli sigurnosne provjere te da cure informacije iz Tužilaštva BiH s čim se ona složila. Mehmedagić, Tadić i Nešković vodili su neprimjeren razgovor o predmetima Tužilaštva BiH, o slučaju Mehmedagićeve diplome koj istražuje tužilac Oleg Čavka, o operativnim podacima kojima raspolaže OSA-e itd.  

Ko su članovi VSTV-a

VSTV čini 15 članova i to Halil Lagumdžija (predsjednik), Sanela Gorušanović Butigan, Biljana Simeunović, Sanin Bogunić, Lejla Hadžić, Aleksandra Obradović, Slavo Lakić, Željka Radović, Jadranka Stanišić, Duška Bogojević, Davor Martinović, Srđan Forca, Mustafa Šabić, Amila-Mimica Kunosić, Snježana Petković.

Dva člana VSTV moraju se izuzeti od glasanja zbog sukoba interesa a to su Simeunović koja dolazi iz Tužilaštva BiH i Željka Radović čija kćerka radi u toj instituciji.

#BiH