Članak

MJESEC OD PROTESTA I ZAHTJEVA Memić najavljuje proteste pred OHR-om

Memić u izjavi za Patriju ne krije razočarenje što zahtjevi nisu ispunjeni kao i sastancima koje je imao proteklih dana.

SARAJEVO, (Patria) - Od pet zahtjeva porodice ubijenog mladića Dženana Memića iznesenih na protestima 11. septembra ispunjena su dva i to sastanak mladićevog oca Muriza Memića sa rukovodstvom VSTV-a i glavnim federalnim tužiocem Munibom Halilovićem.

Memić u izjavi za Patriju ne krije razočarenje što zahtjevi nisu ispunjeni kao i sastancima koje je imao proteklih dana.

„Nijedan zahtjev nije ispunjen, nakon što 20. oktobra završim sastanak sa predsjednikom Ustavnog suda BiH donijet ću odluku o novim protestima. Ovog puta neću pripremati ni binu, ni razglas, pozvat ću građane da mi se pridruže ispred OHR-a“, kaže Memić.

On je ranije uputio zahtjev da se sastane sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, ali do danas mu nije odgovoreno.

„Ako su ovdje da sprovode zakon ili nadgledaju neka urade nešto konkretno. Schmidt se poziva na Priebeov izvještaj, pa samo neka ga sprovede“, kaže Memić.

Posebno je zabrinut odnosom VSTV-a prema ovom slučaju, a na održanom sastanku mu je predloženo da ponovo prijavi Dalidu Burzić.

„Ja sam rekao da mi ne pada na pamet, UDT sve ima i od ranije, a očito je da VSTV neće ništa raditi. Dalida Burzić je i prvi put nakon disciplinskog procesa nagrađena izabrana je za sudiju Suda BiH. Kada je Saša Magazinović pitao VSTV ko će odgovarati jer se istraga vodila u pogrešnom smjeru odgovorili su mu da neće niko. To je rekla i Sanela Gorušanović Butigan da je to i stav Vijeća. Očito se VSTV od svega ograđuje, ali onda nam ne treba takvo Vijeće. Postavlja se pitanje kako je onda smijenjena Gordana Tadić. Kako da to ne dovedem u vezu sa slučajem mog djeteta“, kaže Memić.  

U četvrtak će se Memić pojaviti kao prvi svjedok na suđenju Zijadu Mutapu, Alisi Ramić, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću za organizirani kriminal u vezi prikrivanja načina stradanja Dženana Memića.

Na prošlom ročištu odbrane optuženih su optužnicu nazvali „sramotom bh. pravosuđa“.

„Njima je samo stalo da ovo ne ide u javnost, njima odgovara da se prekine ovo suđenje. Ne znam ko je drugi nadležan, ako nije Sud BiH. Ono je bilo ismijavanje žrtve, a kažu da su oni žrtve a ne ja. Riječi Kadrije Kolića su riječi Seada Kreštalice“, tvrdi Memić.  

Jedan od zahtjeva sa protesta je bilo i što skorije otvaranje istrage za ubistvo Dženana Memića.

„Tužilaštvo BiH radi i volio bih kada bi uskoro bila otvorena istraga jer nakon pet i po godina moje dijete, moja porodica i ja zaslužujemo istinu“, kaže otac ubijenog mladića.

U zahtjevima porodica Memić je tražila suspenziju i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva KS u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci zbog slučaja David Dragičević, kao i suspenziju i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana.

#BiH