Članak

Podžić otkazao zajedničku vježbu OS BiH i Vojske Srbije na Manjači

Podžić je u prvoj polovini septembra boravio u Beogradu u posjeti Ministarstvu odbrane Republike Srbije ali tada još uvijek nije bilo riječi o otkazivanju vježbe. 

(Patria) - Zajednička taktička vježba „Manjača 2021“, koju su trebale izvesti Oružane snage BiH i Vojska Srbije od 9. do 16. oktobra na vojnom poligonu za obuku na Manjači otkazana je zbog pogoršane epidemiološke situacije, potvrđeno je iz MO BiH. 

Odmah je reagirao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je najavio krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Sifeta Podžića jer je otkazao vježbu bez konsultacija sa Predsjedništvom BiH koje je i odobrilo vježbu.

Podžić je u prvoj polovini septembra boravio u Beogradu u posjeti Ministarstvu odbrane Republike Srbije ali tada još uvijek nije bilo riječi o otkazivanju vježbe. 

Posljednjih nekoliko dana Dodik je najavio povlačenje saglasnosti RS za formiranje OS BiH i izlazak Vojske RS iz državne vojske. 

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u nedjelju kazao kako "ne postoji nikakav originalni Dejton, ili Dejton međunarodne zajednice mi smo implementirali Dejton i to što su bile tri armije to je imalo veze sa situacijom i to se nije moglo tek tako spojiti."

"Mi se ne smijemo prepustiti ideji da bi se sada mogle uspostavljati vlastite oružane snage ovo je država i u Dejtonu to stoji tako napisano i postoji volja koja se manifestirala za tim i to mora ostati tako", kazao je Schmidt. 

Iz Ministarstva odbrane Srbije potvrdili su da su obaviješteni od MO BiH da je vježba otkazana.

"Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest mjeseci zajednički planirali izvođenje ove vježbe. Ministarstvo odbrane Republike Srbije ostaje partner Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, sa željom da u budućnosti ostvarimo zajedničke aktivnosti", saopćeno je iz MO Srbije. 

#BiH