Članak

Fortina vlada štiteći prava paradiranja, ugrozila pravo na kretanje svih građana Kantona Sarajevo

Istovremeno, šta je premijeru Forto s mojim pravom na slobodu kretanja.

Piše: R. Belko


Vanredno stanje nametnuto je danas u Sarajevu, glavnom gradu BiH. Vlada Kantona Sarajevo glumeći demokratiju odlučila je paralizirati centar države. Iako ulicama ovog slobodarskog grada maršira hiljadu policijskih službenika nije riječ o organizovanoj borbi protiv kriminala i mafije. 

Što bi rekla Dubioza kolektiv "danas nije Olimpijada". Ali jeste gej parada. Ispravnije danas ulicama Sarajeva zarad nekog ponosa paradiraju osobe koje pripadaju LGBT+ populaciji, kantonalni ministri, oni koji podržavaju ponosne i ostala FGR raja. Malo dalje paradiraju i oni koji su anti LGBT+. 

Možda nam fali ekonomskih, sportskih, političkih uspjeha na koje bismo bili ponosni, ali izgleda da ponosnih paradista imamo na svakom čošku. Ne želim polemisati o potrebama za te gej i anti gej parade i proteste. 
Ali, paralisati glavni grad države je zločin prema građanima i grada i države. Zločin u režiji ponajviše Vlade Kantona Sarajevo, koja svoj nerad i javašluke skriva iza lažne slike demokratije uvođenjem vanrednog stanja da bi neko pokazivao ponos. 

Sarajevo je grad ponosa i bez parade, i većini je jasno da se to ne mora dokazivati, naročito ne uz hiljadu policajaca i 40-ak blokiranih ulica. Zašto se recimo LGBT+ populaciji nije odredio prostor neke sportske dvorane ili možda još bolje, opcija paradiranja na Igmanu ili Bjelašnici. Lakše bi se moglo osigurati, ne bi bilo potrebno hiljadu policajaca, a ne bi se paralisao cijeli grad. Isto tako, mogao se i anti paradistima omogućiti prostor na dijelu neke od planina oko Sarajeva. 

Tako bismo spriječili situaciji u kojoj Vlada KS zarad paradista, pro i kontra, krši prava ostalih građana Sarajeva. U gradu u kojem javni prijevoz izgleda gore nego u ratu, vode nema skoro često kao u ratu, neko je odlučio igrati se životima i poslovima građana koji nemaju vremena da paradiraju, nego moraju zaraditi plaću i hljeb svojoj porodici. 

Šarlatan i populista na čelu Vlade KS Edin Forto nam sa društvenih mreža danas poručuje: "Diskriminacija je udar na ljudsko dostojanstvo. Ne smije je biti u jednom civiliziranom društvu, demokratiji, u zemlji koja više nije u ratu i koja ima tradiciju i kulturu razumijevanja i prihvatanja različitosti. Kanton Sarajevo vidim kao sredinu koja okuplja i u koju su dobrodošli svi ljudi dobre volje bez obzira na porijeklo, vjeru, naciju ili rodni identitet". 

Odlično, ako vrli premijer smatra da je Kanton Sarajevo oaza demokratije i ljudskih prava baš me zanima da li bi dopustio kada bi neka družina odlučila da protestuje protiv vakcina. Bi li premijeru tada blokirao grad i angažovao hiljadu policajaca. 

Istovremeno, šta je premijeru Forto s mojim pravom na slobodu kretanja. Odale ti pravo da mi je uskratiš zarad parade za koju nikada niko nije rekao da mora biti u centru grada. Niti to dmeokratija traži. Niti je to normalno, da centar države blokirate. Niste grad ovako blokirali kada su ubijali čuvare zakona, a blokirate ga zarad parada koje su mogle biti održane u srcu olimpijskih planina. Tako bi i te planine dobile svojevrsnu promociju. 

Prestanite kršiti prava građanima Sarajeva da bi ste svijetu i svojim međunarodnim ocima pokazali kako ste vi neke demokrate i zaštitnici ljudskih prava. Jer, niste. Vi ste najveća laž u političkoj historiji Sarajeva. 
Gdje su hiljade policajaca da čuvaju radnike i radnice, borce i borkinje, gdje su ti policajci i blokade kada su doktori i medicinski radnici protestvovali. Nema ih, jer mafija koja silom tjera prihvatanje ekih prava, drugima silom uskraćuje mnogo više prava. 

Neka ovo premijeru bude posljednji put da ste od glavnog grada napravili kasabu. Jer, sljedeći put kada napravite saobraćajni haos u prijestonici Bosne i Hercegovine imat ćete paradu koja će doći pred Vladu. 
Jer, nismo svi besposleni i na platnim spiskovima stranih organizacija, neki od nas moraju raditi, voziti do posla. A Vi Forto i Vaša vlada ste nas danas u tome spriječili. Zato, ako dogodine pokušate, eto nas u paradu na Vladu. 
Ionako je vrijeme za preispitivanje!

#BiH