Članak

PRIJEM U GP BiH Dobri kandidati se eliminišu zbog djece uposlenika, traži se reakcija Cikotića

U pismu su eksplicitno pobrojane sve mutne radnje komisije za prijem kadeta, a autori traže da nadležni poduzmu korake i spriječe takvo djelovanje.

SARAJEVO, (Patria) – Na ruke ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, v.d. direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana i šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduana Kafedžića i savjetnika u Uredu Erika Larsona, dostavljeno je pismo u kojem se otkrivaju neregularnosti u vezi aktuelnog konkursa prijema kadeta u Graničnoj policiji BiH na čijem je čelu Zoran Galić.

Prije izvjesnog perioda poslano je još jedno pismo a koje je proslijeđeno tada ministru sigurnosti BiH Selmi Ciktotiću. No, očito je da nije došlo do bilo kakvih radnji koje bi spriječile nezakonitosti u GP BiH. 

U novom pismu autori navode kako je prethodno pismo „procurilo i došlo do Zorana Galića“, te da je zatim održao kolegij na kojem je tražio da se konkurs provede u skladu sa zakonom. No, kako se navodi, to je bila samo krinka kojom se Galić ogradio od nezakonitog djelovanja.

U pismu su eksplicitno pobrojane sve mutne radnje komisije za prijem kadeta, a autori traže da nadležni poduzmu korake i spriječe takvo djelovanje.

Za prijem kadeta Galić je zadužio komisiju u sastavu I.S., R.R. i Đ.K. Posebna potkomisija je formirana za fizičku provjeru kandidata koju čini 15 članova (10 Hrvata, dva Bošnjaka, dva Srbina, i jedno iz reda Ostalih). Većina članove te komisije je iz JGP Gorica kojima je član Komisije I.S. komandir.

„Prijem kadeta se vrši isključivo po unaprijed napravljenom spisku. Kadetima koji su imali ostvaren mali broj bodova na pismenom testu moraju im dati veći broj bodova na fizičkom testiranju kako bi bili iznad ostalih. Dok su kadeti koji su bili fizički pripremljeni i sposobni ostvariti veliki broj bodova na fizičkom testiranju dobijali su manji broj bodova u odnosu na onaj broj koji su sposobni ostvariti kako ne bi bili na vrhu spiska i ometali da prođu kandidati sa već pripremljenog spiska“, navode autori pisma dobro upoznati sa ovim procesom u GP BiH.

Među tim kandidatima koji moraju proći su i djeca pojedinih uposlenika Granične policije BiH.

U pismu se upozorava da je u pojedinim slučajevima bilo toliko očigledno „štimanje“ bodova na fizičkom testiranju te da su eliminisani izvrsni kandidati samo zato što nemaju „štelu“.

Također, od onih kojima je pismo upućeno zatraženo je da se provjeri stvarna fizička sprema kandidata J.L., sina uposlenika GP BiH S.L., kao i M.K., sina drugog uposlenika D.K.. Traži se provjera i za S.K., A.T., S.V., M.O. koji je sin uposlenika A.O..

„Šta da rade oni koji nemaju štelu, znači uzalud dolaze po ko zna koji put i pokušavaju proći, a spremni su što teoretski, što fizički, ali ne mogu proći jer nisu na spisku“.

Autori pisma traže od ministra Cikotića da formira komisiju kako bi provjerili ove navode, te presjekli uhodani kriminal koji se provodi prilikom prijema kadeta.

Interesantno je da se u pismu navodi kako prijavu ne šalju Tužilaštvu BiH na čijem je čelu nepravosnažno smijenjena glavna tužiteljica Gordana Tadić jer su sve ranije prijave protiv Galića završile u ladicama i bez procesuiranja. A ima ih za različita krivična djela, a njih nekoliko odnosi se na prijem kadeta. 

#BiH