Članak

Sastanak u Minsku koji bi trebao prekinuti sukobe u Ukrajini traje već drugi dan

Većinom mrtvo slovo na papiru, "protokol" prekida vatre na istoku Ukrajine potpisan 5. septembra 2014. u Minsku, proširen memorandumom od 19. septembra, dosad je jedini sporazum koji su potpisale sve

Prvi ljudi Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske nakon cjelonoćnih pregovora koji su počeli u srijedu najvjerovatnije se nalaze blizu postizanja dogovora o rješavanju ukrajinskog sukoba, potvrdili su u četvrtak ujutro diplomatski izvori, prenose agencije.

No, BBC je nakon toga prenio izjavu Porošenka da su ruski uvjeti neprihvatljivi. Kazao je to Porošenko u vrijeme pauze usred maratonskih pregovora.

Pregovarači okupljeni u Minsku u pokušaju zaključivanja mirovnog sporazuma za Ukrajinu "nadaju se" da bi Kontaktna skupina, okupljena paralelno u glavnom gradu Bjelorusije, mogla u petak potpisati sporazum, rekao je u četvrtak diplomatski izvor. 

- Ima nade da Kontaktna skupina potpiše sporazum - rekao je taj izvor - prenosi AFP.

Predsjednici Vladimir Putin, Petro Porošenko, Francoise Hollande te njemačka kancelarka Angela Merkel nastavili su u četvrtak ujutro maratonske pregovore započete jučer ranije u Minsku.

Trostrana kontaktna skupina za Ukrajinu okuplja predstavnike Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), Rusije i Ukrajine. Na sastanak skupine u Minsku pozvani su i predstavnici proruskih separatista.

Većinom mrtvo slovo na papiru, "protokol" prekida vatre na istoku Ukrajine potpisan 5. septembra 2014. u Minsku, proširen memorandumom od 19. septembra, dosad je jedini sporazum koji su potpisale sve strane u pokušaju rješavanja sukoba u kojem je poginulo više od 5.300 osoba u deset mjeseci, prenose agencije.

 

#Svijet