Članak

Nova vlast od Tuzle (ne)pravi Sjevernu Koreju

Sporne smjene svih rukovodilaca.

Piše: Ernad Metaj


Nova tuzlanska vlast predvođena SDP-om, Našom strankom i PDA pomela je skoro sve rukovodioce kantonalnih preduzeća i ustanova. Među njima je i direktor RTVTK Kasim Softić koji je već pokrenuo sudski proces jer smatra da je smjena nezakonita.

-    U godini pandemije povećali smo vlastite prihode za 31 posto. Neovisna revizija je pozitivno ocijenila naš rad, ali to novim članovima Upravnog odbora nije značilo ništa. Smijenili su me jer nemaju povjerenja u upravu, rekao nam je Softić.

Smeta Softiću činjenica da su tri profesora istorije uzela za pravo da negiraju izvještaj revizije. V.d. predsjednika Nadzornog odbora Mirel Bijedić za Patriju nije želio komentarisati vlastite odluke i postupke tvrdeći da će s kolegama izdati zvanično saopštenje. Odlukom Nadzornog odbora umjesto Softića je postavljen raniji direktor RTVTK i to kao kadar PDA.

Spremniji za razgovor bio je predsjednik KO SDP-a Dževad Hodžić. Tvrdi da sa finansijskim pokazateljima rada RTVTK za prošlu godinu nije upoznat, ali upravi ove medijske kuće zamjera političku pristrasnost koja je posebno bila evidentna dok je SDP bio opozicija.

Imajući u vidu da je RTVTK samo jedna u nizu institucija gdje se smjenjuju rukovodioci Hodžić se ne slaže sa konstatacijama koje se sve češće mogu čuti, da je Tuzlanski kanton pretvoren u Sjevernu Koreju. Takve opaske su se pojavile posebno nakon smjene 121 direktora osnovnnih i srednjih škola.

-    Nisu oni smijenjeni, izmjenom zakona njima je prestao mandat. Nešto slično je svojevremno uradila i prošla vlast. S druge strane zamjera nam se da ne vršimo depolitizaciju zapošljavanja i obrazovanja, a imamo činjenicu da je skoro polovina direktora osnovnih i srednjih škola bila na izbornim listama različitih političkih partija. Uz to svojim utjecajem su politizirali i cijeli školski prostor uvlačeći u njega roditelje i saradnike, a sada su kao apolitični, rekao nam je Hodžić. 

Iz opozicije traže ocjenu ustavnosti zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju. Ne spori Mirnes Glušić iz Stranke za BiH da je i bivša vlast znala smjenjivati ljude bez adekvatne potrebe i pojašnjenja, ali novima zamjera što smjenjuju i one kojima je tek mandat počeo. 

-    Imate apsurd da je nedavno bio sastanak sa Upravom aerodroma na kojem je njihov rad pohvaljen. Nakon toga uslijedila je smjena direktora. Prema mojoj ocjeni nova vlast je na funkcije postavila jedan manji broj ljudi koji bi mogli biti osvježenje, ali je puno onih čija je stručnost upitna, rekao je Glušić.

Puno bure je bilo oko imenovanja novog direktora UKC Tuzla Alena Kamarića koje su pratile i smjene drugog rukovodećeg kadra u UKC Tuzla. Kamarić se još nije potrudio pojasniti kako je skoro preko noći na privatnom fakultetu stekao zvanje potrebno za imenovanje. Umjesto toga tvrdi da je UKC Tuzla brend, ali se skriva iza Upravnog odbora tvrdeći da on lično nema ništa sa smjenama onih koji su pravili taj brend.

Najagresivniji u zahtjevima za promjenu su iz PDA čiji predsjednik je nepravosnažno osuđen zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem. To je objektivno veliki teret SDP-u i Našoj stranci, ali nazad niko ne želi. Opravdanje za to u SDP-u vide u činjenici da na početku mandata nije uspio dogovor o formiranju vlasti bez SDA i PDA. Oni krivca vide u ljudima koji su tajno pregovarali sa SDA, dok s druge strane stižu optužbe da su SDP i Naša stranka izdali vlastite ideje okrećući se saradnji sa PDA, ali i HDZ-om.

#BiH