Članak

KS Roditelji mišljenja da će danas više djece ostati kući nego otići na nastavu

Ona je istakla kako će danas imati jednu veću grupu djece koja će ostati kući nego otići na nastavu.

SARAJEVO, (Patria) – Vijeće roditelja KS je reagiralo i na sam način donošenja odluke u petak poslijepodne o vraćanju u školske klupe, a ministrica obrazovanja i odgoja Naida Hota Muminović sinoć je odgovorila na način da roditelji imaju pravo izbora.

“Mi nismo vidjeli na osnovu kojih podataka se donijela odluka. Tražimo da se odluke donose na drugačiji način. Vijeće roditelja nije protiv povratka djece na nastavu, ali jesu protiv načina donošenja odluke. Stavili smo akcenat na učenike srednjih škola s obzirom da promijene više prijevoznih sredstava”, kazala je Merima Bečarević, predstavnica Vijeće roditelja KS.

Ona je istakla kako će danas imati jednu veću grupu djece koja će ostati kući nego otići na nastavu.

“U posljednjih mjesec dana slabija je komunikacija sa Ministarstvom i ministricom i mi se nadamo da će se to promijenit. Još uvijek nema odluke o eksternoj maturi, a kraj je aprila. Još uvijek nismo zvanično dobili informaciju da li će je biti ili neće”, kazala je Bečarević.

Prema odluci u školske klupe se vraćaju učenici od prvog do 4. odnosno 5. razreda javnih i privatnih osnovnih škola po kombinovanom modelu, dok ostali razredi nastavu pohađaju online. Na nastavu od danas kreću treći razredi srednjih škola javnih i privatnih također po kombinovanom modelu, dok učenici prvog, drugog i četvrtog razreda nastavljau online nastavu.

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS kazala je da je prosječni broj novozaraženih 108, a sedmična incidenca je bila 179 na 100.000 stanovnika što ukazuje na smirivanje epidemiološke situacije.

Kada je riječ o vakcinaciji Pilav je kazala da je prihvaćen plan Svjetske zdravstvene organizacije koji predviđa da se prioritetno vakciniše starije stanovništvo i da će se držati tog plana.

Prema riječima Pilav KS bi do septembra ili oktobra mogao da ima priličan broj vakcinisanog stanovništva, uz one koji imaju antitijela nakon prebolovanog koronavirusa ili su se vakcinisali u drugim državama. 

#BiH