Članak

Non paper, No problem

Zato Grmuša, savjetujem ti da se okaniš gluposti i da pokušaš konačno zavoljeti svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. A za sve tvoje stavove, koje je prenijelo Oslobođenje,  sram te bilo.

Piše: Enver Išerić


Generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša, kako je objavilo Oslobođenje 12.04.2021. godine, uporedio je SDA sa ISIL-om i ustvrdio da SDA prijeti ratom cijeloj Evropi. Takve nebulozne tvrdnje ne bi bilo potrebe ni komentirati da tu poruku nije objavilo Oslobođenje, kao ugledni dnevni list.

Dugo sam razmišljao da li da napišem nekoliko rečenica na tvoju tvrdnju da SDA (prevedeno Bošnjaci) rade po uzoru na ISIL. U dilemi sam bio zbog toga što si irelevantna osoba za davanje bilo kakvih kvalifikacija i savjeta kako i koga

Evropa treba da se čuva i od koga joj prijeti najveća opasnost. Ali i tebi takvom mediji, eto, daju prostor, pa je nekako red da ti ukažem na nekoliko stvari.

Bošnjaci nikada, nikome nisu prijetili ratom, a tako će biti u budućnosti. Ratom su prijetile i dalje prijete usijane glave poput tvoje, a pri tome nastoje izazivanje rata prebaciti na drugoga, odnosno na metu  koju su već označili.

Smiješne su i dječački neozbiljne tvoje konstatacije da SDA prijeti ratom cijeloj Evropi. Da se razumijemo Grmuša, ja nisam advokat SDA, ali sam Bošnjak i musliman, a ti poredeći SDA, kao vladajuću i trenutno najjaču stranku Bošnjaka, sa ISIL-om  želiš sve Bošnjake označiti kao teroriste, a SDA kao terorističku. Jadni su tvoji argumenti, ali jadna je i Evropa ako joj može prijetiti i biti opasnost 2,5 miliona Bošnjaka.

Sve je krenulo od vijesti da Slovenija zagovara raspad BiH, a na osnovu posjete slovenačkog predsjednika Boruta Pahora Predsjedništvu BiH, od 5. marta 2021. godine,  kada je pitao da li je u BiH moguć mirni razlaz. Sve to je potkovano navodima pojedinih portala da je i premijer Slovenije Janez Janša o konačnom raspadu Jugoslavije pisao zvaničnicima EU. 

Ako je to zaista tako, onda možemo zaključiti da Janez Janša ništa nije naučio o projektu i nastojanjima stvaranja Velike Srbije zbog čega su od strane Srbije pokrenuti ratovi na prostoru bivših jugoslovenskih republika, a na području Bosne i Hercegovine počinjeni najteži ratni zločini uključujući i zločin genocida nad Bošnjacima. Ako o svemu tome znaš dovoljno, a ipak si pisao Evropskoj uniji, sram te bilo Janša. 

Što se tiče dovršetka konačnog raspada bivše Jugoslavije, ako to Slovenca Janšu zaista i brine, moguće je dovršiti taj proces tako što će se Slovenija, ili njen dio, vratiti u sastav Republike Srbije ili davanjem statusa nezavisne države  bivšoj Autonomnoj pokrajini Vojvodini, a status autonomne pokrajine ili republike (po uzoru na Republiku Srpsku) dati  Sandžaku koji bi bio u sastavu Republike Srbije.

Ako je za tebe Grmuša očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, kao međunornopravnog subjekta, prijetnja Evropi i ako je to za tebe i Evropu terorizam, onda si potpuno u pravu. Zašto? Zato što će Bosna i Hercegovina, u slučaju da bude napadnuta iz vana ili iznutra, biti branjena svim raspoloživim sredstvima od strane svakog njenog sina koji je voli i smatra svojom jedinom domovinom. A to nisu samo Bošnjaci. To su i bosanski Hrvati i bosanski Srbi, poput generala Jovana Divjaka čijoj sahrani sam danas prisustvovao i izrazio mu zahvalnost za sve što je učinio u odbrani BiH od agresije počinjene od strane Srbije.

A kada se već zalažeš za nazivanje stvari pravim imenima onda bi bilo dobro da za početak barem priznaš jedno pravo ime, utvrđeno presudama Međunarodnog suda i Međunarodnog krivičnog suda, a to je GENOCID U SREBRENICI. Učinio je to i Milorad Dodik direktno, aktuelni član Predsjedništva BiH, a učinila je to i Skuština Republike Srbije indirektno, pa bi bilo poželjno i ljudski da to učiniš i ti.

Zato Grmuša, savjetujem ti da se okaniš gluposti i da pokušaš konačno zavoljeti svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. A za sve tvoje stavove, koje je prenijelo Oslobođenje,  sram te bilo.

#BiH