Članak

Vučić: Nisam pucao na Sarajevo, samo magarac se ne mijenja

Pozvao na saradnju

Nakon što je BiH donirao 5.000 vakcina srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dao je intervju za Face tv. Bila je to prilika da se čuju manje i više poznate stvari.

Na početku Vučić je rekao da korona brzo mijenja odnose u svijetu, da slabi postaju jaki. U tom kontekstu je potcrtao i napredak Srbije, ali i potrebu saradnje u regionu.

Donaciju vakcina BiH ne vidi kao poraz domaće politike.

-    Oni su manje iskusni od mene, a tu je i problem viših nivoa vlasti. Ja mislim da je to poraz svih nas jer se nismo udružili i zajedno radili na tom pitanju. Vakcina je važna da sačuva živote, ali važnije je šta ćemo mi u budućnosti i možemo li istupati sa jednim ili dva glasa. Ostajemo da živimo u 90 –tim godinama, a ljudi će otići, rekao je Vučić.

Srbija se nije oslanjala na EU i Covax jer je kako tvrdi Vučić shvatio da će proces potrajati. Vučić je pitao kome smetaju zajedničke fitosanitarne inspekcije. Na pitanje da li je to mali Šengen rekao je „zovite ga kako hoćete“. Odbio je poređenje malog Šengena sa stvaranjem srpskog svijeta. Autoput Sarajevo Beograd nije povezivanje RS-a.

-    Nemamo mi ništa protiv da ide i preko Goražda. Nije naše da se miješamo u unutarnje stvari BiH. Mi smo ponudili oba kraka i rekli smo vi odredite kuda. Mi idemo na Požegu i Višegrad, hoće li do Sarajeva biti 96, ili 104 nama je svejedno. Mi hoćemo vezu i sa Sarajevom i sa Banjalukom, rekao je Vučić.

Spomenuo je Vučić i most na Rači istaknuvši da ga Srbija sama finansira jer je to njen interes. U razgovoru je Vučić rekao da se možda prije 30 godina nosio mišlju o stvaranju osovine Beograd-Banjaluka-Podgorica, ali kako tvrdi sada želi uvezivanje cijelog regiona.

-    Dobijam ja i to da sam snajperom ubijao ljude u Sarajevu. Ne mogu da slušam te laži. Nisam pucao na Sarajevo, ali sam bio na Palama i radio, rekao je Vučić.

Umjesto vraćanja u prošlost Vučić smatra da treba strast za gradnjom puteva, pruga i razvoja.

- Magarac se mijenja, pa i ja. Ja ne kažem da sam prije bio bolji, ali nisam magarac, rekao je Vučić
Iako ga kako kaže u BiH mnogi smatraju agresorom spomenuo je da su kuće Vučića izgorjele, a da oni nikome nisu ništa nažao učinili.

-    Uvijek se vraćamo na to. Dajte da zaustavimo da djeca ne idu s ovih prostora, rekao je Vučić.

O mogućem otcjepljenju RS-a ponovio je da o tome nikada nije govorio. Ipak nije mogao priznati da  zbog etničkog čišćenja 64 općine u RS imaju većinsko srpsko stanovništvo. Smatra da većinsko opredjeljenje Srba da se odvoje od BiH nije uzrokovano samo ponašanjem Milorada Dodika.

-    To se ne dešava. Mi hoćemo samo da sarađujemo i Srbija će poštovati pravo. Volim RS, ali volim i BiH, šta je tu problem, rekao je Vučić.

Priznao je da postoje razmimoilaženja s Dodikom, ali ne želi o tome govoriti u javnosti jer su se dogovorili da sarađuju. Pitan je zašto nije čestitao Dan nezavisnosti. Odgovor je bio da se na prošlost gleda različito, ali da treba raditi zajedno.

#Region