Članak

Usvojen Čolpin zaključak: Ukida se taksa za odlazećeg putnika sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Naše kulturno historijsko naslijeđe, spoj Osmanskog i Austrougarskog arhitekturu, prelijepih olimpijskih planina

(Patria) - Zastupnik u Predstavničkom domu  Parlamenta FBiH Nihad Čolpa predložio je zaključak kojim Parlament FBiH obavezuje Vladu FBiH da poništi odredbu u Odluci o putničkoj taksi - naknadi za razvoj i unapređenje avio prometa u FBiH, prema kojoj je, do sada, svaki odlazeći putnik sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu morao platiti Federalnu taksu u iznosu od 20 KM, kao i da se sredstva za aerodrome Tuzla i Mostar obezbijede kroz budžet. Parlament je podržao ovaj zaključak.

"Sarajevski aerodrom je najskuplji u regiji. Takse su čak do četiri puta veće nego u Turskoj, gdje takse plaćaju samo domaći državljani, a sve u cilju što većeg broja turista. 
U odnosu na Tursku ali i okruženje, veći bh entitet umjesto da omogući što jeftiniji dolazak stranih turista u Sarajevo, FBiH je propisala visinu takse kojom je Međunarodni aerodrom u Sarajevu postao nejnekonkurentiji u regiji, rekao je Čolpa.

Ako znamo da FBiH nema razvijenu putnu infrastrukturu, onda je dolazak stranih turista spor i veoma skup uz namete kao što je taksa za odlazećeg putnika. Otvaranje mogućnosti za brži, lakši i jeftiniji prijevoz osigurat će veći broj turističkih posjeta. Od svakog turiste koji dođe u državu imat ćemo višestruke koristi. Raste potražnja za hotelskim smještajem, što je signal za nova domaća ulaganja u proširivanje smještajnih kapaciteta, a što opet znači otvaranje novih radnih mjesta u uslužnoj djelatnosti. Korist će imati prevoznici, kao i sve druge privredne grane koje su vezane za turizam. Najbitniji efekt porasta broja turista u našoj zemlji jeste rast potrošnje, naveo je Čolpa.

Naše kulturno historijsko naslijeđe, spoj Osmanskog i Austrougarskog arhitekturu, prelijepih olimpijskih planina, kao i raznovrsna  gastronomska ponuda daju nam predispozicije da naša ponuda bude konkurentnija od ponude drugih zemalja regije. Ukidanje besmislene takse za odlazećeg putnika sa Međunarodnog aerodroma Sarajevu je prva u nizu mjera kako bi BiH postala turistički lider u regiji, što i zaslužuje, završio je Čolpa

#BiH #ParlamentFBiH #NihadČolpa