Članak

Bakir se posipa pepelom i traži dijagnozu: Narod SDA-u već dao terapiju

Nije daleko 2022. do kada bi SDA trebala poredati prioritete i pravac u kojem će djelovati.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Bakir Izetbegović posu se pepelom. Nakon sjednice Kolegija SDA skrušeno je poručio da je on za opciju pomirenja, pa i sa onim s kojim se ranije razišao.

"Nikada nisam za to da ugledni i sposobni ljudi napuštaju SDA. Pogrešan je pristup da SDA kani nešto protiv Zvizdića. Zvizdić je sam dao izjavu da će napustiti i ostale ultimatume, mislim da to nije trebalo", kazao je Izetbegović.
Sreća je samo pa s druge strane ima iskusne političare, ljude koji znaju sva lica Bakirova, pa i ovo večeras koje je odglumio. 

Denis Zvizdić svjestan je kako prolaze oni koji se usude javno kritikovati predsjednika. O njegovoj supruzi Sebiji da i ne govorimo. U nju se ne dira.
Kako prolaze kritičari, a ostanu u stranci najbolje znaju Semir Efendić i Šemsudin Mehmedović. Obojica daleko od stranačkih organa, u SDA su zbog podrške naroda, ali osvetu Bakir služi hladnu.

Zato Efendić nije postao premijer niti je Mehmedović neki šef u Parlamentu. Čim podrška naroda oslabi njih dvojica bit će skroz zaboravljena.

Svjestan je Izetbegović i podrške koju Zvizdić ima u bošnjačkom korpusu, svjestan je da bi mu Zvizdić mogao 2022. izaći na megdan u trci za člana Predsjedništva. Da su izbori sutra ne bi se trebalo kladiti ko bi pobijedio. Izetbegović je davno izgubio. S njim i SDA.

I to onog trena kada su postali leglo nepotizma, klijentelizma, kriminala, korupcije i primitivizma, a kada su glavni likovi postali Amir Zukić, Asim Sarajlić…

Izgubili ste Zvizdića onog trena kada ste mutnim igrama uklonili ga iz trke za člana Predsjedništva BiH, a kasnije umjesto njega za šeficu diplomatije imenovali Biseru Turković.

Izgubili ste kada ste podobnim dali prednost ispred sposobnih.

Zato vaše analize i kriterij po kojem ćete ih raditi su smiješne.

„Kanimo uspostaviti dijagnozu stanja do idućeg kolegija u ponedjeljak, te imati sjednicu Predsjedništva SDA krajem iduće sedmice i donijeti odluke. Vidjeti gdje se uradilo dobro, gdje se uradilo loše šta se uradilo loše i zašto. Dakle popravljati stvari", kazao je Izetbegović.

Narod je vama uspostavio dijagnozu i dao terapiju. Zove se IZETBEGOVIĆ. Ima li neka viđenija osoba u stranci koja je napustila SDA, a da razlog nije bio Izetbegović. Kako siješ tako žanješ.

Nije daleko 2022. do kada bi SDA trebala poredati prioritete i pravac u kojem će djelovati. U suprotnom rezultati iz Sarajeva s Lokalnih izbora mogli bi se desiti u cijeloj državi.

Jer SDA predvođena Bakirom Izetbegovićem danas je najopasnija unutrašnja prijetnja državi Bosni i Hercegovini. 
Odlučivanje o ključnim pitanjima Bakir Izetbegović prepustio je onima koji ovu državu doživljavaju kao “nužno zlo”, ali i kao priliku za ostvarenje velikohrvatskih i velikosrpskih snova.

To birači neće zaboraviti, ma koliko Izetbegović druge krivio za narušavanje ugleda stranke.

Ne može se narušiti nešto što je srušeno. A SDA već odavno ne uživa nikakav ugled. Uživa samo glasove onih kojima je dala posao. Dok se i oni, kao u Sarajevu, ne oslobode okova ucjena. Čampara, Zvizdić, Efendić, Šepić, Konaković... ohrabrenje su za iste. To su pokazali na ovim izborima pokazat će i 2022. 

#BiH #BakirIzetbegović #DenisZvizdić #SDA