Članak

Općinski sud ponovo kaznio Medicinski fakultet i Semru Čavaljuga sa 6.000 KM

U nastavni proces još uvijek nisu vraćeni ni drugi profesori koji su sudskom odlukom trebali biti ponovo angažirani na Medicinskom fakultetu.

SARAJEVO, (Patria) - Općinski sud u Sarajevu ponovo je kazanio Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu sa 4.000 KM, a Semru Čavaljuga kao odgovorno lice sa 2.000 KM zbog neizvršenja sudskog zaključka kojim su trebali u nastavni proces vratiti prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića po mjeri osiguranja od 15.01.2019. godine.

„Sud će ponovo izricati novčanu kaznu izvršeniku i odgovornom licu izvršenika ako ne postupe u cijelosti po zaključku suda od 20.02.2019. godine o provođenju mjere osiguranja od 15.01.2019.“, navodi se u rješenju Općinskog suda.

Sudskom mjerom osiguranja prof.dr. Ismet Gavrankapetanović trebao je biti vraćen na posao i biti raspoređen na poslove koje je obavljao prije donošenja rješenja o prestanku ugovora o radu od 05.01.2018. godine i to nastavnik u zvanju redovnog profesora za naučnu oblast Hirurgija  - predmet Ortopedija na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta UNSA sve do pravomoćnog okončanja postupka.

U nastavni proces još uvijek nisu vraćeni ni drugi profesori koji su sudskom odlukom trebali biti ponovo angažirani na Medicinskom fakultetu kao što su Mirza Bišćević, Mirsad Kacila, Velija Zelija. 

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je ranije za Patriju da je prijavio Smeru Čavaljugu Tužilaštvu KS i predao brojne dokaze o činjenju krivičnih djela, a da je Tužilaštvo KS dozvolilo da Čavaljuga nastavi sa činjenjem krivičnih djela. Rektor je smijenio Semru Čavaljuga sa mjesta dekana u decembru 2018. godine te pozvao Nastavno-naučno vijeće da izaberu v.d. dekana i provedu proceduru izbora. NNV je ponovo izabralo Čavaljugu iako ona nije mogla biti birana na tu poziciju. 

 

#BiH