Članak

Noć nakon katastrofe u Bejrutu: Najmanje 100 žrtava i 4.000 povrijeđenih, vatrogasci gase požare

Spasilačke operacije nastavljene su tokom noći do srijede ujutru u Bejrutu...

(Patria) – Spasilačke operacije u Bejrutu nastavljene su tokom noći do srijede ujutru nakon što su dvije ogromne eksplozije sravnile sa zemljom područje luke, uništile mnoge dijelove grada, sa najmanje 100 žrtava i više od 4.000 povrijeđenih. Smatra se da će ti brojevi nastaviti rasti jer se procjenjuje da je veliki broj nestalih.

Prva eksplozija je praćena drugom koja je stvorila ogromnu narandžastu vatrenu kuglu. Eksplozija je potresla grad snagom od 3,5 stepeni Richtera, a osjetila se na i Kipru koji je udaljen više od 200 km preko Mediterana.

Premijer Hassan Diab proglasio je nacionalni dan žalosti u srijedu.

Gradske bolnice koje su već pod ogromnim pritiskom zbog epidemije korona virusa u zemlji, sada su prepljavljene povrijeđenim pacijentima. Povrh svega, nekoliko bolnica je uništeno u eksploziji.

Vatrogasci potpomognuti helikopterima cijelu noć su gasili požare.

Otvorena je istraga koja će potvrditi uzrok eksplozije, ali smatra se da je u pitanju amonijum nitrat koji je bio uskladišten nakon zapljene 2014. godine.

U svijet su otišle slike razorenog grada, uništenih zgrada, izvrnutih automobila, povrijeđenih građana dok se pokušavaju udaljiti od vatre.

Katastrofa je zadesila Bejrut u vrijeme kada oslabljena zemlja vodi bitku s epidemijom i teškom ekonomskom i finansijskom krizom.

Građani koji su prošle godine izašli na proteste, za visoku stopu nezaposlenosti i ekonomski kolaps okrivljuju nekompetentnu i korumpiranu vladu, prenosi Euronews.

 

#Svijet