Članak

Dr. Cero: Zdravstveni radnici vape za testovima i zaštitnom opremom, tirani bi nove aute i fotelje!

Kao što reče jedan od zastupnika tokom rasprave šta građani imaju od ovog budžeta.

SARAJEVO, (Patria) - Bosna i Hercegovina, sve su prilike, konačno će dobiti Budžet za 2020. godinu. I to nekoliko mjeseci prije nove godine. Predstavnički dom usvojio je, po željama HDZ-a BiH, budžet u kojem su smanjena izdvajanja za sanacije ekonomskih šteta poruzrokovanih pandemijom koronavirusa. 750.000 KM vraćeno je u tzv. Kapitalna ulaganja Parlamentarnoj skupštini BiH. Od tih sredstava rukovodstva oba doma nabavljat će automobile i uređivati kancelarije!

Kao što reče jedan od zastupnika tokom rasprave šta građani imaju od ovog budžeta. Čak su amandman o izdrvajanju 450.000 KM za migrantsku krizu uklonili! 

Sitaucija u BiH nikad teža, poharani ekonomskom krizom, dok krivulja zaraženih Covid-19 nezaustavljivo raste svaki dan, političari razmišljaju o nabavci automobila i to u zemlji gdje izabrani i imenovani zvaničnici već imaju raskošne vozne parkove.

S druge strane zdravstveni radnici, doktori, građani prinuđeni su snalaziti se kako znaju i umiju. Nema maski, nedostaje testova, vapi se za opremom.

Prim. dr. Ibrahim Cero, šef odsjeka adbominalne hirurgije JU Kantonalne bolnice Zenica razočaran je potezima vladajuće oligarhije.

„U vrijeme najteže svjetske zdravstvene krize, tirani sebi obezbjeđuju nove automobile kao i nove udobnije fotelje u raskošnim kabinetima. Istovremeno, mi zdravstveni radnici, vapimo za testovima i zaštitnom opremom moleći Boga da epidemiološka krivulja počne padati. Akademska zajednico, jadna li si“, kazao je dr. Cero za NAP.

Inače, da bi Budžet stupio na snagu izvještaj komisije treba da potvrdi i Dom naroda na sjednici koja je zakazana za srijedu, 29. jula.

Ukupan iznos ovogodišnjeg budžeta je 1,8 milijardi KM, od čega je 996 miliona KM planirano za finansiranje institucija BiH, dok je ostatak planiran za servisiranje spoljnog duga.
 

#BiH