Članak

Američka vojska objavila: Ruski borbeni avioni isporučeni libijskom generalu Haftaru

Rusko vojno osoblje dopremilo je borbene avione MiG29 i SU-24 u zračnu bazu u Libiji pod pratnjom drugih ruskih borbenih aviona, saopćila je američka vojska u srijedu.

(Patria) – Rusko vojno osoblje dopremilo je borbene avione MiG29 i SU-24 u zračnu bazu u Libiji pod pratnjom drugih ruskih borbenih aviona, saopćeno je iz afričke komande američke vojske.

Zvanična Moskva podržava Libijsku nacionalnu armiju (LNA) generala Khalife Haftara koji nastoji poraziti libijsku Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) prepoznatu od strane UN-a, koju pored ostalih podržava i Turska. Libija je pod embargom UN-a na oružje.

Član ruskog parlamenta izjavio je u srijedu da Rusija nije poslala vojni personal u Libiju, kao i to da gornji dom parlamenta nije primio zahtjev za odobrenje takve mobilizacije trupa.

Afrička komanda američke vojske u utorak je objavila na Twitteru da je Rusija dopremila borbene avione u Libiju preko Sirije s ciljem podrške ruskim plaćenicima koji se bore na strani LNA.

U Twitter objavi se također navodi da su avioni spušteni u Siriju kako bi se uklonile oznake zračnih snaga Ruske Federacije, kao i to da su avioni prvo sletjeli u Tobruk u istočnoj Libiji, potom su prebačeni u Jufru u centralnoj Libiji koja je uporište LNA.

14 ruskih borbenih aviona sa kojih su uklonjene oznake isporučeni su u Jufri.

Lider LNA general Haftar u posljednje vrijeme je svojoj vojnoj kampanji s ciljem osvajanja Tripolija pretrpio niz neuspjeha; ruski plaćenici koji su napustili prvu liniju u predgrađu Tripolija, evakuirani su iz grada prema jugu.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian izjavio je u srijedu da je situacija u Libiji krajnje zabrinjavajuća, upozoravajući na sličnosti sa sirijskim scenarijem.

 

#Svijet