Članak

Vlada Kuvajta uvodi neprekidni policijski sat do 30. maja

Vlada Kuvajta uvest će neprekidni policijski sat od 16:00 u nedjelju sve do 30. maja u nastojanju da suzbije širenje zaraze korona virusom.

(Patria) – Vlada Kuvajta uvest će neprekidni policijski sat od 16:00 u nedjelju sve do 30. maja u nastojanju da suzbije širenje zaraze korona virusom.

Za vrijeme policijskog sata javni sektor će raditi od kuće dok će aktivnosti privatnog sektora, osim onih od vitalnog značaja, biti suspendirane. Zatvorit će se sve banke, ali će nastaviti pružati usluge elektronskim putem.

Esencijalni sektori poput zdravstvenog, sigurnosnog, elektronenergetskog, naftnog kao i zajedničke usluge poput održavanja nastavit će raditi.

Kuvajt je 20. aprila produžio policijski sat na 16 sati, od 4:00 poslijepodne do 8:00 ujutru, a produžena je i mjera zabrane rada javnog sektora, uključujući ministarstva do 31. maja.

Manje prodavnice hrane ostat će otvorene tokom policijskog sata, a može ih posjetiti samo jedan član porodice uz prethodno zakazan termin.

Dozvoljena je šetnja od 16:30 do 18:30 uz obaveznu zaštitnu masku, dok upotreba vozila nije dopuštena.

Također je suspendirano štampanje novina, a kućne dostave su dozvoljene samo za osnovne namirnice i lijekove.

U Kuvajtu je potvrđeno 7.208 slučajeva zaraze i 47 smrtnih ishoda.

Broj zaraženih virusom COVID-19 u zemljama Zaljeva porastao je na 86.000, sa 486 smrtnih ishoda, uprkos restriktivnim mjerama poput policijskog sata, ukidanja letova i zatvaranja većine javnih objekata.

Broj zaraženih u Saudijskoj Arabiji u petak je prešao 35.000, prenosi Reuters.

 

#Svijet