Članak

SVI NEGATIVNI U Gerontološkom centru Sarajevo nije bilo virusa, jedan test bio lažno pozitivan

Čak će se ispostaviti da i u Gerontološkom centru Sarajevo nije bilo virusa

SARAJEVO, (Patria) - Dok se u regionu zbrajaju žrtve od posljedica ulaska koronavirusa u ustanove koje brinu o osobama u trećoj životnoj dobi u Bosni i Hercegovini situacija je znatno povoljnija i rezultati su odlični. Osim Hercegovine i RS-a u drugim dijelovima BiH domovi su faktički ostali netaknuti.

Čak će se ispostaviti da i u Gerontološkom centru Sarajevo nije bilo virusa, a da je test kod jeden osobe bio lažno pozitivan. Melisa Alibašić-Hadžić, direktorica KJU Gerontološki centar Sarajevo u razgovoru za Novinsku agenciju Patria kazala je da što se tiče samih korisnika njihovih usluga, javnosti je poznato da je nakon testiranja jedne od korisnica potvrđeno da je ista pozitivna na Covida-19, kao i da je nakon toga uslijedilo testiranje svih korisnika, kao i osoblja Centra.

„U konačnici sve je rezultiralo negativnim testovima na Covida-19 za sve testirane.
Nakon gore navedenog događaja pozitivna korisnica je više puta retestirana i rezultati su pokazali da je ista negativna, te joj je urađeno serološko testiranje, koje je također pokazalo da korisnica nije pozitivna na Covida-19, a što u konačnici znači da prvobitni pozitivni test nije bio tačan, odnosno Centar za sada i zvanično nema pozitivnih na Covida-19“, kazala je Alibašić-Hadžić.

Ovako pozitivna epidemiološka situacija u samom Centru rezultat je, kako navodi direktorica, mukotrpnog rada kompletnog osoblja, kao i blagovremene mjere o kojima su mnogi mediji, već izvještavali. 

„Također želimo naglasiti da KJU Gerontološki centar Sarajevo pored velikog broja usluga koje pruža svojim korisnicima, pruža i uslugu šišanja i brijanja unutar samog Centra od uposlenih u Centru na poziciji frizer-brijač ovakav tip usluga spada u usluge brige i njege korisnika, te samim tim odbacujemo insinuacije malicioznog tipa da je u ustanovu ulazio frizer i time ugrozio zdravlje naših korisnika.

Uzimajući navedeno u obzir želim ovom prilikom da se zahvalim svom osoblju na požrtvovnom radu i trudu koji je za sada urodio plodom nadamo se da će se ovakva epidemiološka slika zadržati u KJU Gerontološki centar Sarajevo“, navela je direktorica.
 

#BiH