Članak

Ko će im reći da je dosta: Neum-država to sam ja!

Evidentno je da su tešku sitauciju i krizu zbog pandemije koronavirusa mnogi političari iskoristili za pokazivanje mišića nad narodom.

Piše: A. Čorbo-Zećo


Evidentno je da su tešku situaciju i krizu zbog pandemije koronavirusa mnogi političari iskoristili za pokazivanje mišića nad narodom.

Uvođenje vanrednog stanja, odnosno stanja prirodne nesreće dokazalo je i svu nekoordiniranost između različitih nivoa vlasti, a većina ih je iskazala želju da bude država, posebno se to odnosi na kantone s hrvatskom većinom. I ono što nije zaživjelo u Livnu općinske vlasti u Neumu su uradile.

Država Neum to sam ja – poručili su iz ovog jedinog morskog gradića u BiH.

Općinske vlasti su dobro iskoristile situaciju da oni kao niži organ od Federalnog štaba mogu uvoditi mjere, ali samo strožije u odnosu na one koje je uveo Federalni štab za prostor Federacije, i u odnosu na epidemiološku situaciju.

S obzirom da je u Neumu epidemiološka situacija i više nego dobra nejasno je na osnovu čega sada građanima Federacije faktički naplaćuju ulaz u Neum. Jer da biste ušli morate dezinficirati automobil, to morate platiti pet, odnosno 10 KM, zavisno da li je riječ o osobnom automobilu ili transportnom vozilu!?

I donekle, ali samo donekle razumjeli smo traženje potvrde da nemate koronavirus, prijavu dolaska u Neum i slično. Ovo su samo neke od kontroverznih mjera koju je donio Štab civilne zaštite Neum. 

Sve do 27. aprila bila je na snazi naredba po kojoj bez negativnog testa na koranavirus niste mogli ući u općinu Neum. Naplaćivanje dezinfekcije vozila je prevazišlo svaku mjeru, posebno jer ne postoji zakonsko uporište u tome.

Načelnik Neuma Živko Matuško potvrdio je za N1 da je odluku donio Štab civilne zaštite, a da potvrdu naplaćuje Veterinarska stanica, te da će ti novci biti utrošeni na sredstva za dezinfekciju, gorivo, ljude koji provode ovu mjeru.

No, uvidom u ovu odluku ustanovili smo da nije naznačeno da će se naplaćivati.

„Odluka o obaveznom evidentiranju osoba s prebivalištem izvan općine Neum produžuje se do 4. maja 2020. godine. Shodno tome, općina Neum nastavlja s kontrolom ulaska, kao i vršenje dezinfekcije svih vozila koji ulaze u Neum", naveli su iz Štaba, piše NAP.

Da li će inspekcije raditi svoj posao u ovoj nimalo dobroj priči za građane. Dokad će u BiH svaka općina željeti biti država. Vjerovatno dok s državnog nivoa ne bude pragmatičnije i državotvornije politike koja će glasno reći šta ko treba da radi.

To je sinoć demonstrirao Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti koji je poručio da entitet ne može odlučivati o režimu na državnoj granici! Ko će sada Neumu poručiti da je dosta!

#BiH