Članak

VSTV pod političkom kontrolom, nema borbe protiv korupcije i kriminala

Kazneni sistem u BiH ne procesuira u dovoljnoj mjeri teški kriminal i korupciju.

SARAJEVO, (Patria) - U izvještaju tima nezavisnih eksperata EU koje je predvodio njemački sudac Reinhard Priebe o bh. pravosuđu i vladavini prava navodi se da je potrebno vratiti povjerenje građana u pravosuđe. 

Kazneni sistem u BiH ne procesuira u dovoljnoj mjeri teški kriminal i korupciju. U izvještaju se navodi da tužioci ne procesuiraju kriminal čak i kad imaju dokaze za to. 

„Primijećeno je zastrašivanje tužilaca, sudija, i to je razlog velike zabrinutosti. Kazneni postupci su dugi, neefikasni. Potrebno je izmijeniti Zakon o krivičnom postupku“, navodi se. 

Izražena je zabrinutost zbog raširene korupcije i organiziranog kriminala kao i da je istražne metode nedovoljno razvijene. Kao pozitivan primjer istaknut je Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, ali je izražena zabrinutost zbog manjka interesa Tužilaštva KS da se procesuiraju prijavljeni slučajevi.

Jedan od zaključaka odnosio se i na Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV).

„VSTV-u su potrebne temeljne reforme i radikalna promjena ponašanja. VSTV se široko doživljava kao neprihvatljiva snaga u rukama osoba služeći interesima mreže političkog pokroviteljstva i utjecaja. Kao centralna institucija koja osigurava neovisnost i funkcioniranje pravosuđa BiH potrebno je poboljšati pravni okvir i njegovo funkcioniranje kako bi bolje služio interesima pravosuđa i građana“, navodi se u zaključcima. 

Priebeov tim smatra da i Ustav BiH i entitetski ustavi trebaju reforme, a posebno kada je riječ o usklađivanju sa stečevinama Evropske unije. 

„Nisu prikladni povesti zemlju naprijed ka europskim integracijama i omogućiti joj napredak dalje u konsolidaciji kao stabilne demokratske države utemeljene na vladavini zakona, najviših standarda ljudskih prava i jačanja ekonomskog razvoja. Paralelno sa radom na ustavnim reformama, treba raditi na nedostacima unutar postojećeg ustavnog okvira. 

Priebe je upozorio na institucionalnu prekobrojnost, odnosno veliki broj sudova u BiH, a saradnja među njima je slaba. 

Za sve promjene potrebna je politička volja, smatra Priebe, navodeći da vlada opšte mišljenje kako sudovi donose političke odluke. Da bi se to promijenilo, institucije moraju raditi u interesu građana sa visokim etičkim i profesionalnim standardima.

Upozoreno je i na neprovođenje presude  Evropskog suda za ljudska prava „Sejdić i Finci“, kao i da je donesena presuda kojom se obavezuje na održavanje izbora u Mostaru 2020. godine. 

#BiH #Korupcija #OrganiziraniKriminal #Bh.Pravosuđe