Članak

Palmer: Reagovat ćemo na podrivanje teritorijalnog integriteta BiH

Palmer je istakao kako je Balkan još uvijek visok prioritet za SAD.

Pozicija SAD-a je vrlo jasno. Mi čvrsto podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Mi ćemo regovati na djela koja na bilo koji način podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet, kazao je u Pressingu specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, Matthew Palmer.

Palmer je istakao kako je Balkan još uvijek visok prioritet za SAD. "Moje imenovanje pokazuje da smo fokusirani na ovo pitanje, ovdje smo, željeli bismo da Zapadni Balkan bude integrisan u evropsku porodicu zemalja", poručio je on.

Rusija pokušava spriječiti integraciju u EU i NATO?

"Nacionalna strategija SAD-a je da se borimo za pozitivan utjecaj, tako je i za Zapadni Balkan. Naši ciljevi su isti kao i ciljevi zemalja u ovoj regiji, a to je funkcionalno članstvo u EU, članstvo u NATO-u za sve zemlje koje imaju aspiraciju. SAD su ovdje da podrže ciljeve koje su zemlje Zapadnog Balkana identificirale za sebe kao prioritete", naglasio je specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan.

Povećan utjecaj Rusije, izvještaj Pentagona, Dodik kao saveznik Rusije uz Vučića? Da li će se promijeniti odnos SAD-a prema njima?

"Ne želim da komentiram interne izvještaje Vlade. Ono što želim podvući je da zemlje Zapadnog Balkana vide SAD kao partnere. Činjenica da i mi želimo ono što zemlje Zapadnog Balkana žele, čini za njih lako da nas vide kao partnere. Mislim da smo bolji partneri za sve zemlje Zapadnog Balkana nego Ruska Federacija i učiniti ćemo sve da pokažemo to zemljama. Imamo jako dobre odnose sa Beogradom, sa predsjednikom Vučićem i nastavit ćemo graditi takav odnos", istakao je Palmer.

Srbija odustaje od nabavke oružja, najavio je Vučić?

"Želim reći da je važno razumjeti da sebe vidimo kao partnera za sve zemlje Zapadnog Balkana i jako smo zadovoljni odnosom koji imamo. Zabrinuti smo zbog oslanjanja vojske Srbije na rusku vojsku. Mislimo da to nije najbolji put naprijed za Srbiju koja želi da se približi više Zapadu i članstvu u EU i zato želimo raditi na jačanju i produbljivanju uključujući i sigurnost. Željeli bismo da nas Beograd vidi kao partnere", kazao je Palmer.

Dokle će Dodik ići?

"Ne želim personalizovati odnose. SAD imaju ciljeve na Balkanu, u svojim odnosima sa BiH. Ono što bismo željeli uraditi sa svim relevantnim vlastima je dati podršku evropskoj budućnosti i to je ono što građani BiH žele za sebe. Ne želim da previše personaliziram stvari, tako se ne provodi naša politika. Mi pokušavamo raditi sa partnerima koje imamo da promovišemo ove ciljeve", naglasio je gost Pressinga.

Sjednica PIC-a, Rusija se nije složila sa komunikeom?

"Pozicija SAD-a je vrlo jasna. Mi čvrsto podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BIH. Mi ćemo regovati na djela koja na bilo koji način podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet. Naš je cilj da ojačamo kapacitet institucija Bosne i Hercegovine, postoji reformska agenda koja će biti od koristi svima u BiH. Mi želimo raditi na liderima koji su spremni raditi sa nama i da pomognemo BiH da napreduje ka svom cilju", kazao je Palmer.

Program reformi? Da li je dogovorom nastavljen put BiH ka NATO-u ili je zaustavljen?

"Ono što je važno je ne kako se izvještaj zove, nego šta nudi Bosna i Hercegovina. Šta taj proces nudi BiH? Podnošenje izvještaja je proces koji jača partnerstvo BiH i NATO-a, a cilj da se pomogne sektoru odbrane i bezbjednosti da ojača. Radi se o procesu nabavki, o procesu upravljanja personalom, da BiH bude bolji partner NATO-u, SAD-u i Zapadu", objasnio je Palmer.

Hoće li BiH postati članica NATO-a?

"To je zvanična politika BiH, to je cilj koji SAD podržavaju. To je dugoročni cilj, a sada smo fokusirani da radimo na partnerima u BiH kako bismo ojačali sektore odbrane. Kada pitanje članstva bude zrelo u tom će slučaju BiH biti kvalifikovana da ih donese", ocijenio je on i dodao:

"Ono o čemu se ovdje radi nije lista na kojoj samo stavljamo kvačice, nego gledamo na početak procesa koji jača partnerstvo i saradnju. Važno je šta slijedi nakon podnošenja izvještaja, saradnja sa institucijama Bosne i Hercegovine, kako bismo ojačali partnerstvo da BiH bude bolji partner NATO-u".

Palmer je poručio kako će SAD "podržati taj proces i napore, ali je na zemljama Zapadnog Balkana da donesu odluke. Svaka zemlja, osim Srbije, podržava i cilj koji u konačnici vodi članstvu u NATO-u. Na BiH je da radi na tome kao vlastitom cilju. Ništa se neće desiti nakon dostavljanja izvještaja, ali se hoće promijeniti mogućnosti uspostavljanja saradnje".

#BiH