Članak

Evropska unija rukom Mektića pali bosansko bure baruta

Hrvatska policija u tome odrađuje svoj posao na granici

Piše: Rasim Belko


Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini na ivici je eskalacije, naročito u Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu.

Sigurnosnu situaciju na pristojnom nivou trenutno održavaju isključivo policajci ta dva kantona.

Što se tiče države, teško bi se moglo reći da postoji sistem za problem koji već predugo traje i za koji se rješenje ne nazire.

“Ma koliko se stvarao privid prolazne migrantske krize u BiH, već sada se pouzdano može utvrditi da ona poprima oblik društvene pojave s kojom će valjati živjeti na duže vrijeme. Unatoč društvenoj empatiji u BiH, nije se dogodila i ona jedino relevantna - institucionalna spremnost za susretanje u procesu rješavanja bujajućeg migrantskog problema”, smatra ekspert Muharem Cero.

Sve se više može naslutiti da je Evropska unija u rješenje migrantske situacije odlučila založiti Bosnu i Hercegovinu. U tome im obilato pomažu oni koji bi trebali brinuti o državi i njenoj sigurnosti.

A sistem je trebao organizovati čovjek kojem je sigurnost u Bosni i Hercegovini primarni zadatak. Međutim, ministar sigurnosti Dragan Mektić najviše vremena proveo je na konferencijama za medije i gostovanjima.

Mektić, ali ni Vijeće ministara BiH, nemaju strategije i plana, nema operativnih štabova na terenu. Ima samo priča i sastančenja.

Dok su migrantske rute išle regijom, resorni ministri država u komšiluku nisi odlazili s granica. Koordinirali su i kontrolisali cijelu situaciju. Tako rade ministri kojima je u interesu da država funkcioniše. A čini se da je Mektiću cilj nešto suprotno.

Ministra Mektića nema u Bihaću, Tuzli, niti na istočnoj granici BiH. Bilo ga je na briselskom sastanku i tamo je zvaničnicima Evropske unije obećao da će novi migrantski centar biti izgrađen na državnoj imovini. Očito je bh. ministru sigurnosti jedino stalo da ispuni želje EU. O zaustavljanju ulaska migranata u BiH više i ne govori.

Nadležnosti Ministarstva sigurnosti, između ostalog su, zaštita međunarodnih granica, unutrašnjih graničnih prijelaza i reguliranje prometa na graničnim prijelazima BiH, prikupljanje i korištenje podataka od značaja za sigurnost BiH; organizacija i usuglašavanje aktivnosti entitetskih ministarstava unutarnjih poslova i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u ostvarivanju sigurnosnih zadataka u interesu BiH.

Jedino što Mektić radi je briga za smještaj migranata. Svojevremeno je ministar sigurnosti tražio da nenaoružani vojnici brane granicu BiH. Valjda samo on zna kako bi nenaoružani vojnici to radili, kada naoružani graničari ne uspijevaju.

Mektićev nerad prate i Ministarstvo odbrane, ali i Predsjedništvo BiH. Niti se Pendeš trudi pomoći kroz Oružane snage BiH, niti je Milorad Dodik spreman na djelovanje Predsjedništva BiH u rješavanju migrantske krize.

U takvoj situaciji mogli bismo se jedno jutro probuditi u novom problemu. Izvjesno je da situacija haosa pogoduje unutrašnjim silama koje bi rado dijelile državu, a priča o nesposobnosti države samo bi im bila novi as u rukavu. Upitno je i do kojih će granica ići strpljenje Krajišnika i Tuzlaka. Hoćemo li jednog dana na ulicama gradova Krajine i Tuzlanskog kantona imati obračune domicilnih i migranata.

Ko i gdje troši evropske milione

Iz Delegacije EU kažu da je za BiH prošle i ove godine izdvojeno 36 miliona eura. Novac, dodaju, usmjeravaju preko međunarodnih i nevladinih organizacija.

Pitanje je gdje i za šta je potrošen toliki novac, kada se vidi slika kampa Vučjak.

Kakav to plan ima Evropska unija, kada Bosni i Hercegovini daje desetine miliona. Šta traže zauzvrat i jesu li u Mektiću i aktuelnom Vijeću ministara pronašli partnera za taj plan.

Bosna i Hercegovina, društvo koje još traži izlaz iz rata završenog 1996. godine očigledno da nije spremno za ulogu koju mu sprema briselska politika. Apsolutni vladar odluka u Republici Srpskoj i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlučno je odbio mogućnost raspoređivanja migranata u tom entitetu. S druge strane, Dodik nije dozvolio angažovanje federalnih policajaca na istočnoj granici. Migranata nema ni na teritoriji koju kontroliše legitimni Hrvat i promicatelj evropskih vrijednosti Dragan Čović.

Očito je da se migrantskim problemom opterećuju kantoni s bošnjačkom većinom, a sve očitije da u tom procesu skrivenu ulogu igra i Evropska unija.

Sumnjivi plan EU

“Evropska unija ima prikrivenu operaciju koja se provodi tako da ne dozvoljavaju bilo kakav ulazak u EU. Hrvatska policija u tome odrađuje svoj posao na granici”, poručio je prije godinu dana bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić.

Ostojić dodaje da “Evropa igra dvostruku igru, s jedne strane licemjerno priča o tome kako treba poštivati evropske standarde i međunarodne konvencije, a s druge strane u tišini zapravo podržava sve ono što se u ovom trenutku, na vrlo incidentan način, događa na granici RH, koja je u ovom trenutku izložena”.  

Na ulogu Evropske unije ukazala je u julu i sarajevska novinarka i volonterka Nidžara Ahmetašević, koja je za Radio Slobodna Evropa kazala da su u migrantskim kampovima pod kontrolom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) nehumani uslovi i da migrante tuku pripadnici sigurnosne organizacije koju plaća IOM.

O brutalnosti hrvatske policije prema migrantima, o kojima se govori mnogo šire od naše regije, Ahmetašević kaže: “Svi su ukazivali na taj problem, ali Brisel uopće ne reaguje. Meni to govori da postoji prešutno odobrenje da se tako postupa prema ovim ljudima ne bi li ih se spriječilo da uđu na teritoriju Evropske unije i traže azil. To plaši ne samo migrante nego i nas koji živimo na ovim prostorima. Tako će Bosna i Hercegovina i druge zemlje regije postati neka vrsta hot spota, kao što je Lezbos u Grčkoj, gdje će ti ljudi ostati zaglavljeni. Oni još uvijek nekako uspijevaju da se domognu Evropske unije, ali bojim se da će im to sve manje biti moguće, pa će protiv svoje volje ostati u Bosni i Hercegovini ovakvoj kakva je - zaglavljena u procjepu iz koga se ne može iskopati već 25 godina”.

I tako bismo u nedogled mogli nabrajati dokaze koji potvrđuju opasan plan EU da etnički podijeljenu Bosnu i Hercegovinu dodatno optereti. Dodik već priča kako “političko Sarajevo” ima plan naseliti 50.000 migranata i promijeniti krvnu sliku Bosne i Hercegovine.

Onog trenutka kada se Dodik dovoljno osili i kada mu plaćenici iz evropske diplomatije daju mig, Bosna i Hercegovina bit će bure baruta čiji je štapin zapalila Evropska unija, rukom Dragana Mektića. Ko preživi pričat će.

#BiH #MiloradDodik #EU #Migranti #DraganČović #DraganMektić #MuharemCero #Operativništab