Članak

Zoran Galić u funkciji rušitelja države

Galić očito ima nalog svojih političkih mentora da dodatno izazove krizu u državi.

Piše: A. Varatanović

Iako migrantska kriza u BiH traje skoro već dvije godine, prvi čovjek Granične policije BiH Zoran Galić tek se posljednjih nekoliko mjeseci probudio i shvatio realnost da GP BiH ne može adekvatno odgovoriti na sve veći priliv migranata.

Galić krivce traži u državi, privremenom finansiranju, nedovoljno opreme i svemu drugome, izbjegavajući bilo kakvu ličnu odgovornost. I pored krize koja je svakim danom sve složenija Galić pronađe vrijeme za brojne medijske istupe u kojoj državu krivi za migrantsku krizu zaboravljajući da je i policijska agencija na čijem je čelu država i da bi trebao učiniti sve da je zaštiti, barem na onih 1.600 km granice. Time Galić direktno potkopava sigurnosni poredak BiH.

Povezani tekst:

Kako je Galić lažirao bilten Granične policije o incidentu s migrantima

Njegove posljednje izjave za Dnevni avaz da se migrantska kriza neće moći riješiti bez pomoći države samo su pokazatelj Galićevog neuspjeha kao vodećeg čovjeka te policijske agencije. On se u intervjuu čak hvali brojem spriječenih ilegalnih ulazaka, kao da mu to i nije primarna zadaća i nadležnost Granične policije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti odobrilo je ispomoć GP drugih policijskih agencija na istočnoj granici gdje je najveći migrantski pritisak. Pripadnici MUP RS, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pridružili su se graničnim policajcima. Za to vrijeme Federalna uprava policije nije kontaktirana za pomoć iako je najveći broj migranata u nekoliko kantona u FBiH. Tako npr. u Bihaću ili Velikoj Kladuši lokalna policija na sve načine pokušava izaći nakraj s prekobrojnim migrantima koji vrlo često prave i incidente.

Ovakvi Galićevi istupi idu u prilog Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću koji govore o nefunkcionalnosti BiH, i tezi da će se u BiH naseliti migranti. Slučajno ili ne migranti se isključivo smještaju u FBiH i to na samo nekoliko lokacija. Dok Dodik odbija bilo kakvu mogućnost da se prihvatni centar za migrante obezbijedi na području RS-a iako ih najviše i ulazi na području istočne granice između BiH (entitet RS) i Srbije, i EU čitav pritisak je usmjerila na Sarajevo, te Unsko-sanski kanton koji je kolateralna šteta.

Iako bi Galić po svojoj funkciji trebao svakodnevno koordinirati aktivnosti sa Ministarstvom sigurnosti i ministrom Draganom Mektićem, umjesto toga on ulazi u sukob s njim tvrdeći da Mektić laže o nelegalnim upadima hrvatske granične službe na teritoriju BiH i narušavanju teritorijalnog suvereniteta BiH.

Galić očito ima nalog svojih političkih mentora da dodatno izazove krizu u državi pa tako iako svjestan da je najodgovorniji za neadekvatan plan odgovora na migrantsku krizu ne pomišlja npr. podnijeti ostavku.

Nagomilani problemi unutar GP BiH kojom već drugi mandat upravlja Galić eskalirali su u migrantskoj krizi. Granični policajci koji su raspoređeni na graničnom pojasu u više navrata bezuspješno su upozoravali na probleme i ignorantski odnos rukovodstva GP-a na njihove apele da se usložnjava migrantska kriza.

Umjesto Galića koji bi kao prvi čovjek u lancu komandovanja trebao snositi odgovornost, najveću štetu imat će upravo država koju EU već gleda kroz prizmu nehumanog prihvata migranata.

#BiH #DraganČović #GraničnaPolicijaBiH #ZoranGalić #HDZBiH