Članak

Bh. sekularizam po uređenju Čovića: Policajce štite sveci i anđeli

Pokrovitelj je bio Hrvatski narodni sabor, a događaju je prisustvovao predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović.

(Patria) - U ponedjeljak, 30. septembra u Orašju su hrvatski/katolički policajci obilježili Dan policije, tačnije dan nebeskog zaštitnika policajaca svetog Mihovila.

Obilježavanje svetog Mihovila organizovali su MUP-ovi Posavskog, Hercegovačko-Neretvanskog, Kantona 10 (Livno), Zapadnohercegovačkog i Srednjobosanskog kantona.

Pokrovitelj je bio Hrvatski narodni sabor, a događaju je prisustvovao predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije za agenciju Patria kaže da nije primjereno narušavati dignitet osobama uposlenima u MUP-ovima s većinskim hrvatskim življem. 

„Mislim da to treba regulisati državnim zakonom. Nešto slično se dešava i s pukovima u Oružanim snagama, koji nisu ispunili svoju svrhu, ne doprinose pomirenju, jačanju integriteta i dobrih odnosa i nego samo s vremena na vrijeme narušavaju postignuti nivo kohezije u Ministarstvu odbrane. Svakako je vrlo loše da se to prenosi na policijske strukture“, kaže Hadžović.

Na pitanje je li opasno počinjati s vjerskim slavama policije, Hadžović kaže da u ovom trenutku “nije toliko opasno, ali svakako narušava postignuti nivo pomirenja i nije u službi budućnosti”.

“Trebalo bi razmisliti o boljoj regulaciji pravila, kako se to ne bi ponavljalo i kako bi se na svim stranama izbjegli ovakvi slučajevi, koji ugrožavaju manjinski broj predstavnika u tim institucijama. Nije nešto alarmantno, ali treba povesti računa da se nešto reguliše”, dodao je Hadžović.

Tačno je da nisu pomenuti kantoni pokrenuli praksu svetaca zaštitnika policije. Prvi su to uradili u Republici Srpskoj.

Umjesto vještine i oružja, policiju u Republici Srpskoj štiti arhanđeo Mihajlo, pa je krsna slava MUP-a RS Aranđelovdan.

Nejasno je moraju li u oba slučaja u proslavama učestvovati policajci druge vjere ili oni bez vjere. Isto tako nejasno je na koji način se tretiraju pripadnici drugog naroda.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, jeste činjenica da je Bosna i Hercegovina sekularna država. A u sekularnoj državi sveci i anđeli ne štite policiju.

Nedostaje još mevlud ili slični obredi, pa da bh. sekularizam upotpunimo.
 

#BiH