Objavljeno u kategoriji BiH na 11.09.2019 15:16:00

Održana nezakonita skupština: Općinski sud u Sarajevu poništio izbor rukovodstva Ljekarske komore KS

Miladinović kandidirana mimo procedura

SARAJEVO, (Patria) – Općinski sud u Sarajevu 6. septembra donio je presudu kojom se utvrđuje da je nastavak 5. Izborne skupštine Ljekarske/Liječničke komore Kantona Sarajevo održan 20. decembra 2018. godine sazvan i održan na nezakonit način, pa se samim tim poništavaju i svi akti doneseni tog dana.

Sud je poništio odluke o izboru predsjednika Skupštine, o izboru potpredsjednika Skupštine, o izboru članova Nadzornog odbora, članova Upravnog odbora, o izboru predsjednika Komore i Odluku o izboru potpredsjednika Komore. Sud je presudu donio po tužbi nekoliko delegata Ljekarske komore koji su ukazali na neregularnosti u radu Skupštine Ljekarske komore KS. 

Podsjećamo, tog dana na čelo Ljekarske komore postavljena je Ksenija Miladinović sa KCUS-a, dok je drugi kandidat profesor Ismet Gavrankapetanović sa 30-ak delegata napustio sjednicu zbog neregularnosti u izbornom procesu.

Izborna skupština Komore trebala je biti održana 26. septembra, kada su kandidati bili profesor Gavrankapetanović i dr. Zaim Jatić iz Domova zdravlja Kantona Sarajevo, ali je ta sjednica prekinuta, nakon čega je u novembru 2018. godine dr. Jatić odustao od kandidature, a za novog protukandidata profesoru Gavrankapetanoviću je delegirana profesorica Miladinović iako je njena kandidatura bila mimo procedura što je i sud utvrdio. 

Ljekarska komora dobila je novo rukovodstvo u januaru 2017. godine. Već treću godinu Ljekarska komora KS nikada nije saopćila podatke o broju ljekara koji su napustili BiH po godinama, koliko je novih ljekara dobilo licence niti bilo koji drugi podatak.

Sjedište Ljekarske komore KS je na adresi Josipa Vancaša 11/1 kako je i u sudskom registru, dok je od 1. jula ove godine promijenjena adresa o čemu je obavijest postavljena na veb stranici Komore. Nova adresa je Sprečanska broj 5/III. Lamela C, Malta.
 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android