Objavljeno u kategoriji Svijet na 31.07.2019 11:57:00

Shtayyeh: Palestinci brojniji od Izraelaca, prvi put od 1948. godine

Foto: Twitter

SARAJEVO, (Patria) - Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh upozorio je da Izraelu prijeti "demografska smrt" ako se decenijski sukob između dva naroda ne riješi po modelu dvije države, jer neće moći da postoji kao demokratska zemlja.

"Izrael danas stoji pred velikim izazovom ili rješenje sa dvije države ili demografska smrt", rekao je Shtayyeh na sastanku Socijalističke internacionale u Ramallahu na Zapadnoj obali, koja okuplja socijalističke partije širom svijeta, javljaju svjetske agencije, prenosi Al Jazeera Balkans.

On je objasnio da između rijeke Jordan i Sredozemnog mora živi 6,8 miliona Palestinaca, tri miliona na Zapadnoj obali, dva miliona u pojasu Gaze i 1,8 milion u Izraelu, prenosi Beta.

Izraelaca ima 6,6 miliona, što znači da Palestinaca ima 200.000 više, što se dešava prvi put od 1948. godine, kada je stvoren Izrael.

"Ili rješenje sa dvije države ili demografska smrt, ili rješenje sa dvije države ili neće biti demokratske ni jevrejske države, ili rješenje sa dvije države ili rasistički režim, ili rješenje sa dvije države ili neće biti mira", rekao je Shtayyeh.

Palestinsko rukovodstvo sa sjedištem u Ramallahu, uključujući predsjednika Mahmouda Abbasa, vođu Fataha, već dugo podržava rješenje sukoba po modelu dvije države, dok Hamas koji vlada drugom palestinskom teritorijom, Pojasom Gaze, u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je ranije da u principu podržava dvije države, ali to nije ponovio posljednjih godina.

Naprotiv, on je rekao da neće biti palestinske države dok je on na vlasti i izrazio podršku širenju Izraela na dijelove  Zapadne obale, podsjećaju izraelski mediji.

Uz to su mnogi ministri u Netanyahuovoj vladi izrazili oštro protivljenje rješenju sa dvije države.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android