Članak

Kako radi CIK: Mikić (70) još nije u penziji, Arnautoviću istekao mandat

No, to nije mnogo pomoglo, niti je uvaženo, pa je Mikić i dalje član CIK-a.

SARAJVO, (Patria) - Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Stjepan Mikić (70) stekao je uslove za penzionisanje. Radni odnos Mikića u CIK-u trebao je prestati po sili zakona danom kada je navršio 65 godina. Na ovu nezakonitost ponovo je upozorio Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine koji je u Izvještaju o finansijskoj reviziji Centralne izborne komisije BiH naveo da se uvidom u spisak zaposlenih i imenovanih osoba u komisiji može konstatovati da jedan član komisije ispunjava uslove za penzionisanje u skladu sa Članom 71. Zakona o radu u institucijama BiH, jer je navršio 65 godina.

Upozorenje revizora nije uvaženo, pa je Mikić i dalje član CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH i prošle je godine u izbornu godinu ušla svjesna činjenice da jedan od članova CIK-a po sili zakona treba biti penzionisan, odnosno da se već duže vrijeme nezakonito nalazi na poziciji člana komisije zadužene za izborne procese u BiH. 

Stjepan Mikić ranije je bio angažovan kao šef kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića. 

Još jedan član CIK-a je u tehničkom mandatu. Suadu Arnautoviću istekao je mandat 8. decembra 2018. godine. Za njegovo eventualno ponovno imenovanje zadužen je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Novi saziv Parlamenta zasjedao je od izbora samo jednom i to da se konstituiše. Nema najava da bi uskoro mogla biti održana nova sjednica Državnog parlamenta, što bi moglo produžiti djelovanje Arnautovića u tehničkom mandatu.

U ovom trenutku Mikić djeluje kao nelegalni član CIK-a i u tom svojstvu je bio i tokom Općih izbora u BiH održani 7. oktobra. S obzirom na političku situaciju u BiH, na tom mjestu bi se mogao zadržati još neko vrijeme. Mikić je u CIK prvi put izabran 2005. godine. 

#BiH