Objavljeno u kategoriji Svijet na 06.12.2018 15:23:30

U Švedskoj počinju mirovni pregovori o Jemenu

Delegacije dolaze u Štokholm Foto: Twitter

ŠTOKHOLM, (Patria) - Zaraćene strane u Jemenu sastaju se danas u Švedskoj radi mirovnih pregovora, u ponovnom pokušaju UN-a da okonča četverogodišnji građanski rat koji je tamošnje stanovništvo doveo do ruba gladi.

Predstavnici jemenske vlade koju podržava Saudijska Arabija doputovali su u Švedsku u srijedu, dan nakon što su predstavnici pobunjenih Hutija stigli u pratnji posebnog izaslanika UN-a, Martina Griffithsa.

Borba za nadmoć između vlade i pobunjenih Hutija od 2014. pustoši Jemen, jednu od najsiromašnijih arapskih zemalja. Vlada koju podržava vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom bori se pobunjenih Hutija povezanih s Iranom od marta 2015.

Očekuje se da će pregovori u Švedskoj biti fokusirani na građenje povjerenja između dviju zaraćenih strana, otvaranje aerodroma u Sani, oslobođenje grada Taiza od opsade Hutija, te na detalje o sporazumu oko razmjene zatvorenika koji su obje strane nedavno potpisale.

Raniji pokušaj UN-ova izaslanika Griffithsa da održi mirovne pregovore u septembru u Ženevi propao je nakon što se predstavnici Hutija nisu pojavili. Mnogi stanovnici Jemena su optimistični oko ishoda predstojećih pregovora.

"Ovoga se puta osjeća puno optimizma, posebno sada kada sve strane žele okončati krizu koja je uzela danak na ljudskom, ekonomskom i psihološkom nivou", kazao je stanovnik Sane Mohammed Ismail.

Tawakkol Karaman, jemenska dobitnica Nobelove nagrade za mir, izjavila je kako pozdravlja svaki napredak koji se postigne tokom pregovora u Švedskoj ili bilo kojih drugih pregovora "u svrhu postizanja mira u Jemenu".