Objavljeno u kategoriji BiH na 17.06.2018 16:48:34

Grupa 'Mirzino jato' se vraća na scenu: Oživjet ćemo istinske vrijednosti

Mirza Alijagić

SARAJEVO, (Patria) - Kultna sarajevska grupa s kraja 70-ih i početka 80-ih godina 'Mirzino jato' uskoro će se ponovo pojaviti na sceni. 

Frontmen grupe Mirza Alijagić rekao je u intervjuu za agenciju Patria da nastoji ponovo oživjeti vrijednosti i vrijeme koje je, po njemu, neusporedivo bolje nego što je to danas.

„To je moj način iskazivanja energije i pokušaj da na taj način doprinesemo pozitivnim promjenama u društvu“, rekao je  Alijagić.

Jedna od novih pjesama 'Mirzinog jata' govorit će upravo o zlatnom periodu prošlog stoljeća i potrebi da se vrijednosti međusobnog uvažavanja danas vrate svim građanima u regionu. Grupa najavljuje predstave u više gradova širom bivše Jugoslavije.

'Mirzino jato' bosanskohercegovački je disco-pop sastav iz Sarajeva. Sastav je nastao krajem 1970-ih pod utjecajem njemačkog disco benda Boney M. Činili su ga Mirza Alijagić, Zuzi Zumreta Midžić i Gordana Ivandić. Objavili su dva albuma: "Šećer i med" (1979.) i "Naјslađi rode" (1983). Sve pjesme napisao je Sead Lipovača iz Divljih jagoda. Hit grupe postala je pjesma "Apsolutno tvoj" s albuma "Šećer i med". Prodato je više od pola miliona ploča te kultne grupe. 

„To su bila vremena koja su mnogo drugačija nego danas. Cijenio se kvalitet. Danas to i nije baš tako. Zbog toga želim potaknuti da se pozitivne vrijednosti ponovo vrate u naše živote“, kaže Alijagić, dodajući kako muzika može utjecati na pozitivne stvari u društvu.

Alijagić se na scenu vraća sa potpuno novom ekipom, sastavljena od profesionalaca iz skoro svih država bivše Jugoslavije.  

Iako je imao veliku popularnost, Alijagića starije generacije pamte kao vrlo pristojnog i obrazovanog muzičara, koji nije dolazio u konflikt sa kolegama. Sam Alijagić je u jednom intervjuu izjavio da nikada nije volio pijanke i provode te vrste. Posljednjih godina živi u Austriji. Trenutno sa porodicom odmara u Sarajevu.