Objavljeno u kategoriji BiH na 03.12.2016 09:46:00

Ima li sankcija: Čavara pod izgovorom uštede neopravdano potrošio 96.292 KM za prostor u Vili Braun!

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ustrajan je u namjeri da predsjednika FBiH Marinka Čavaru i potpredsjednike FBiH Meliku Mahmutbegović i Milana Dunovića isei iz zgrade Predsjedništva BiH, jer smatra da je njihov boravak u ovoj zgradi zloupotreba institucije te da se ne može pravilo ni osiguravati zgrada Predsjedništva, piše Patria.

Uredima predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH prvobitno je odobren boravak u zgradi Predsjedništva BiH do iznalaženja trajnog rješenja, a najduže do kraja 2015. godine, po Odluci Predsjedništva BiH, a poslije se taj rok produžavao.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara imao je namjeru, a to je i sproveo u djelo, adaptaciju Vile Braun te je uputio pismo premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i Vladi Federacije BiH da se najdalje do kraja 2015. godine osigura preseljenje Ureda predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH u prostor u vlasništvu Vlade Federacije BiH ili u prostor s mogućnošću korištenja bez plaćanja zakupnine.

Inače, Čavara je u početku tražio da samo ured predsjednika preseli u Vilu Braun. Podsjećamo, Čavara je odlučio Ured predsjednika FBiH preseliti u bivšu zgradu Ambasade SAD-a, a pri tome je vrlo neprimjereno dokazao da ga potpredsjednici ne zanimaju.

Poznato je da je bivša Vlada FBiH dogovorila da se predsjednik i potpredsjednici FBiH smjeste u objektu Privredne banke Sarajevo (PBS), ali je ovaj prijedlog odbijen, jer Čavara želi u Vilu Braun.

On je ucijenio Vladu FBiH tako što je odugovlačio potpisivanje ukaza - prije svega rebalansa Budžeta za 2015. godinu da bi od Vlade Federacije BiH izdejstvovao preseljenje samo kabineta predsjednika FBiH u rezidencijalni objekat Vila Braun. I na kraju je to i dobio. Vlada FBiH dozvolila je sredstva iz tekućih rezervi za obnovu dijela Vile Braun, a u koju se želio sam smjestiti Čavara.

Odbijanje prihvatanja rješenja smještaja u objekat PBS-a Čavara pravda navodnim troškovima najma i ušteda uz istovremeno insistiranje na preseljenju u objekat Vila Braun čije će renoviranje i prilagođavanje, u konačnici koštati više miliona KM.

Vila Braun je objekat evidentiran kao spomenik kulturno-historijskog naslijeđa i kao takav ima isti status kao i proglašeni spomenici kulturno-historijskog naslijeđa!

- Ovo je pokušaj samoproklamacije u društveno-političkom diskursu kao šefa svih šefova iako je, prema Ustavu Federacije BiH on jedan od šefova izvršne vlasti Federacije BiH. Predsjedništvo Federacije BiH (predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH) po svojim najključnijim ustavnim nadležnostima i ovlastima funkcioniše kao „kolektivni organ“ – imenovanje Vlade, ministara, sudija Ustavnog suda FBiH, Komisije za vrijednosne papire, članova FERK-a ... se ustavno i zakonski odvija po principu: predsjednik imenuje-potvrđuje uz isključivu pismenu saglasnost potpredsjednika – ističe naš sagovornik iz Predsjedništva FBiH.

Dakle, predsjednik FBiH ne imenuje ni Vladu ni ministre ni članove navedenih organa, već „Predsjedništvo Federacije BiH“, a ovo je klasičan pokušaj obmanjivanja javnosti i predstavljanja sebe u svjetlu i kontekstu „Federalnog Dodika“.

Inače, Ured za reviziju institucija Federacije BiH potvrdio je u svom revizorskom izvještaju da je adaptacija "Vile Braun" za potrebe predsjednika FBiH Marinka Čavare neopravdana.

U izvještaju, revizori navode da je na adaptaciju i opremanje objekta "Vila Braun" potrošeno 96.292 KM (79.708 KM za adaptaciju objekta i 16.585 KM za nabavu namještaja).

Revizori navode da je postupak nabave proveden retroaktivno što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Pitanje korištenja Vile Braun u Sarajevu, koju je nekada iznajmljivala na temelju ugovora potpisanog sa državom Bosnom i Hercegovinom, Američka ambasada u našoj zemlji je u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

Ne može Vlada Federacije BiH bilo kome, pa ni predsjedniku FBiH dati na korištenje nešto što nije njeno. Titular imovine, odnosno Vile Braun jeste država BiH, kaže za Patriju ekspert za pitanja državne imovine Muharem Cero.

Cero podsjeća da je ugovor sa Američkom ambasadom za korištenje Vile Braun potpisao tadašnji premijer Vlade R BiH Hasan Muratović, a da je na temelju presude Ustavnog suda BiH titularom ove imovine proglašena država BiH.  

Pod lažnim izgovorom da se na taj način pokušavaju uštedjeti budžetska sredstva, Vlada FBiH odobrila je Čavari, 100.000 KM iz budžetske rezerve za renoviranje i opremanje Vile Braun.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android