Članak

Federalni Dodik: Čavara ucijenio Vladu da se preseli u Vilu Braun, potpredsjednici ga ne zanimaju

Poznato je da je bivša Vlada FBiH dogovorila da se predsjednik i potpredsjednici FBiH smjeste u objektu Privredne Banke Sarajevo (PBS), ali je ovaj prijedlog odbijen, jer Čavara želi u Vilu Barun.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH po uzoru na svog šefa Dragana Čovića od kako je došao na ovu funkciju ima bahato i ucjenjivačko ponašanje u odnosu prema Vladi Federacije BiH i prema potpredsjednicima FBiH Meliki Mahmutbegović (SDA) i Milanu Dunoviću (DF), piše novinska agencija Patria.

Sve se glasnije može čuti da Čavara od sebe pokušava stvoriti „Federalnog Dodika“, a najnoviji slučaj Čavarinog bahatog ponašanja vezano je za preseljenje predsjednika FBiH u Vilu Barun.

Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odlučio je Ured predsjednika FBiH preseliti u bivšu zgradu Ambasade SAD-a, a pri tome je vrlo neprimjereno dokazao da ga potpredsjednici ne zanimaju.

Poznato je da je bivša Vlada FBiH dogovorila da se predsjednik i potpredsjednici FBiH smjeste u objektu Privredne banke Sarajevo (PBS), ali je ovaj prijedlog odbijen, jer Čavara želi u Vilu Braun.

On je ucijenio Vladu FBiH tako što je odugovlačio potpisivanje ukaza - prije svega rebalansa Budžeta za 2015. godinu da bi od Vlade Federacije BiH izdejstvovao preseljenje samo kabineta predsjednika FBiH u rezidencijalni objekat Vila Braun. I na kraju je to i dobio. Vlada FBiH dozvolila je sredstva iz tekućih rezervi za obnovu dijela Vile Braun, a u koju će se smjestiti Čavara.

- Ovim činom dešava se fizičko, a samim tim i suštinsko cijepanje institucije „Kabinet predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH“ imaju jedistven ID broj. Samovolja i a priori odbijanje već realizovanog rješenja smještaja predsjednika i dva potpredsjednika – prostorije renovirane i prilagođene potrebama u objektu Privredne banke Sarajevo (PBS) Čavara je dokazao šta želi postići – ističe naš izvor.

Odbijanje prihvatanja rješenja smještaja u objekat PBS-a Čavara pravda navodnim troškovima najma i ušteda uz istovremeno insistiranje na preseljenju u objekat „Vila Braun“ čije će renoviranje i prilagođavanje, u konačnici koštati više miliona KM.

Vila Braun je objekat evidentiran kao spomenik kulturno-historijskog naslijeđa i kao takav ima isti status kao i proglašeni spomenici kulturno-historijskog naslijeđa!

- Ovo je pokušaj samoproklamacije u društveno-političkom diskursu kao šefa svih šefova iako je, prema Ustavu Federacije BiH on jedan od šefova izvršne vlasti Federacije BiH. Predsjedništvo Federacije BiH (predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH) po svojim najključnijim ustavnim nadležnostima i ovlastima funkcioniše kao „kolektivni organ“ – imenovanje Vlade, ministara, sudija Ustavnog suda FBiH, Komisije za vrijednosne papire, članova FERK-a ... se ustavno i zakonski odvija po principu: predsjednik imenuje-potvrđuje uz isključivu pismenu saglasnost potpredsjednika – dodao je naš sagovornik.

Dakle, predsjednik FBiH ne imenuje ni Vladu ni ministre ni članove navedenih organa, već „Predsjedništvo Federacije BiH“, a ovo je klasičan pokušaj obmanjivanja javnosti i predstavljanja sebe u svjetlu i kontekstu „Federalnog Dodika“.

Čavara iako zna da ništa od najznačajnijih imenovanja ne može realizovati bez pismene saglasnosti potpredsjednika iz reda bošnjačkog i iz reda srpskog naroda bukvalno sve češće odbija bilo kakvu saradnju i zajednički nastup sa potpredsjednicima.

- Ukoliko dođe do preseljenja samo predsjednika FBiH u objekat Vila Braun i s obzirom na trenutna društveno-politička kretanja i dešavanja u kontekstu djelovanja predsjednika FBiH, realno je za očekivati da će se na jarbolima ispred Vile Braun u centru Sarajeva zavioriti zastava tzv. HZHB i da će se vrlo brzo početi organizovati roštiljski domjenci u čast obilježavanja nastanka, rada i djelovanja tvorevine HZHB – dodaje naš izvor.

#BiH