Članak

(VIDEO) MISTERIJA I SUMNJA U SELU KOD OLOVA Da li je Hamid Ferhatović nestao ili ubijen, ko i zašto usporava istragu?

Hamid je 30. maja otišao od kuće oko 10 ujutro.

Piše: Rasim Belko


Svaki sat, a ne dan je bitan. Nije mi jasno zašto se vodi ovakva istraga, jer bi na terenu trebali biti specijalci, helikopteri, dronovi… Naročito jer se sumnja i na moguće ubistvo. Ovako je reporterima agencije Patria situaciju s traljavom istragom nestanka Hamida Ferhatovića objasnio iskusni policijski službenik. A nazvali smo ga iz Gornjih Čuništa, gdje nam je porodica objasnila zašto sumnja na komšiju i zašto je kivna na policiju i tužilaštvo. 

Hamid je 30. maja otišao od kuće oko 10 ujutro. Negov nestanak prijavljen je otprilike pet sati poslije. Ono što se dešavalo u međuvremenu daje pravo porodici da sumnja. Naime, oko 12 sati, pred Hamidovu kuću dolazi komšija (identitet ne možemo objaviti) i optužuje da je Hamid cjepanicom pogodio njegovo vozilo. Iako je pozvao policiju zbog toga udaljio se s mjesta koje je opisao, a od kuće je otišao za Hamidom pod opaskom “znam ja gdje se sakrio, naći ću ga”. 

Porodica Hamida Ferhatovića u popodnevnim satima počinje da sumnja i kreće u obilazak uobičajenih lokacija kojima se kretao. No, bezuspješno. Potom alarmiraju policiju i Gorsku službu spašavanja. 

U priču se ponovo vraća komšija, ispitujući ko vodi istragu, ko je posljednji vidio Hamida i slično. Porodici priznaje da je on prebacio cjepanice za koje je ranije rekao da su udarile u donji dio vozila. Porodica shvata da je to nemoguće, jer Hamid nije nosio motornu pilu, a stablo hrasta je oboreno pilom. 

Tada svoje sumnje saopćavaju policiji, gdje saznaju da su inspektori iz Zenice kazali da je nepotrebno raditi poligraf komšije, jer to nije dokaz validan na sudu. Komšiji nije vještačen ni telefon, kao ni neke druge stvari koje je kasno navečer iznosio iz garaže. 
 
Kako za Patriju svjedoči Hamidov šurjak (brat od supruge) Dželil Sokolar, komšije, rodbina, GSS, specijalci, OS BiH i Civilna zaštita, lovci, pretražili su kompletan mogući teren kojim se Hamid eventualno mogao kretati. 

Zato porodica i negoduje jer istraga nije proširena. Sokolar u razgovoru za Patriju vjeruje da bi Hamida pronašli da se nalazio na prostoru kojim se mogao kretati. 

“Komšija je na sebe bacio sumnju s milion pitanja i pojavljivanjem pred kućom, te porukom da će ga on naći. Nama je najvažnije da se tijelo nađe, da se utvrdi istina”. 

Šta smo sve zabilježili u Gornjim Čuništima pogledajte u videu: 

 

U pokušaju da dođu do istine, porodica se obratila i zahtjevom za uključivanje Federalne uprave policije. Vahidin Munjić, direktor FUP-a za Patriju kaže da će se to desiti ako tako odluči Tužilaštvo ZDK. 

A iz Tužilaštva ZDK kažu da su na DNK vještačenje poslali pronađenu Hamidovu sjekiru. “U okviru navedenog predmeta ovo Tužilaštvo je izdalo Naredbu za DNK vještačenje
pronađenog predmeta, te su saslušani i određeni svjedoci. Kantonalno tužilaštvo ZDK zajedno sa policijskim agencijama i dalje poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju pronalaska nestalog lica”, rečeno je iz Tužilaštva ZDK za Patriju. 

Oglasio se i MUP ZDK s informacijom da i oni rade svoj dio posla, te molbom građanima da ne nasjedaju na dezinformacije. 

U biti, svi rade svoj posao, ali konačnog rezultata, odnosno pronalaska Hamida Ferhatovića ili njegovog tijela, nema. Evidentno je da u istrazi nešto ne ide svojim tokom, naročito jer porodica svjedoči nonšalanciji pa i bezobraznom pristupu pojedinih policijskih službenika.

Jedina poznata činjenica u cijeloj priči je nepoznata Hamidova sudbina. Sve ostalo mora otkriti istraga.  A istragu mora neko provesti. Tempom kojim je do sada rađena, upitno je hoće li porodica Ferhatović ikada saznati istinu!

#BiH #DželilSokolar #FUP #GornjaČuništa #HamidFerhatović #Istraga #MUPZDK #Olovo #RasimBelko #TužilaštvoZDK #VahidinMunjić