Članak

Tanović odgovorio 'principijelnom' NiP-u i Našoj stranci: Od početka mandata razbijaju 'sarajevsku priču'

Zatim je obrazložio zbog čega je došlo do njihove smjene.

(Patria) - Smjene rukovodstva u Općinskom vijeću Novo Sarajevo dovele su do raskola među strankama Trojke u ovoj općini, a vijećnica Mirela Džehverović iz Naše stranke pozvala je na opoziv načelnika Hasana Tanovića.

O svemu se oglasio i načelnik Općine Novo Sarajevo i, kako je naveo, uputio odgovor "pojedincima iz Naroda i pravde i Naše stranke".

"Nakon 2,5 godine političke torture, ucjena i različitih opstrukcija, Općinsko vijeće Novo Sarajevo smijenilo je predsjedavajućeg OV Roberta Plešea i dopredsjedavajućeg OV Nijaza Džaku. Dakle, nije ih smijenio Hasan Tanović, kako pokušavaju predstaviti, već većina u Općinskom vijeću", naveo je Tanović.

Zatim je obrazložio zbog čega je došlo do njihove smjene.

"Zato što im zbog nerada i loših rezultata nije usvojen Izvještaj o radu OV za 2022.godinu Zato što su radili opstrukcije oko usvajanja budžeta za 2023. godinu i tako pokušali da dovedu u pitanje isplate različitih socijalnih i boračkih kategorija. Zato što su radi političkih igara i ličnih interesa pojedinaca koji kao lešinari kruže iznad imovine FK Željezničar pokušali da opstruišu usvajanje budžeta i tako, između ostalog, ugroze sredstva kojima je FK Željezničar trebao da izmiri poreske obaveze i osigura licencu", objašnjava Tanović.

Dodaje i da su svjesno, direktno ili indirektno zajedno sa svojim kolegama i kolegijicama grubo kršili zakon i procedure prilikom imenovanja Općinske izborne komisije (OIK).

Svjesno su, kaže, kroz različite formalne i neformalne opstrukcije onemogućili sprovođenje izbora za Savjete mjesnih zajednica.

"Postali smo jedina lokalna zajednica u BiH koja je uskratila pravo građanima da se na taj način uključe odlučuju i pitaju se o svojim pravima. Ovu nepravdu uskoro ispravljamo! Zato što su svojim neradom i ponašanjem na sjednicama doveli ugled i izgled Općinskog vijeća na nivo jeftinog rijalitija", rekao je Tanović.

Iza smjene rukovodstva, navodi, ne stoji niti jedna stranka, kao ni SDP.

"Iza svega stoje nezadovoljni vijećnici koji su u konačnici, zbog političke 'torture' i nekorektnosti smijenili neefikasne rukovodioce OV. Ne znam odakle ideja bilo kome iz NiP-a da bi SDP trebao da im se pravda i odakle im pravo da zahtijevaju da se SDP očituje po pitanju, kako kažu 'neprincipijelnih' vijećnika u Novom Sarajevu", ističe Tanović.

Uputio je na poruku i, kako je naveo, "principijelnim" pojedincima iz NiP-a.

“Napominjem, kako javnost, tako i 'principijelne' pojedince iz NiP-a (naglašavam pojedince) da se osvrnu oko sebe i prestanu obmanjivati javnost. Činjenica je da su upravo oni ti koji od početka mandata razbijaju 'sarajevsku priču' i da su oni ti koji sazivaju press konferencije i otkazuju podršku načelniku”, kaže Tanović.

Tvrdnje o trzavicama na relaciji načelnik - NiP/NS naziva neistinitim.

"Jedina istina je da su se lični interesi pojedinaca našli ispred interesa zajednice, a političko ucjenjivanje i 'trgovina' NiP Novo Sarajevo je jezik kojim razgovaraju od samog početka mandata. Iz pristojnosti neću iznositi detalje, ali će i za to doći vrijeme”, upozorava.

Na kraju kaže da je lažni sukob između SDP-a i Naše stranke nešto što je interes i NiP-a i mnogih drugih stranaka.

"Pa neka se dobro zamisle šta im je interes i kako će dalje postupati. Još jednom skrećem pažnju i podsjećam pojedince NiP-a na lokalnom i kantonalnom nivou i veoma uski krug NS-a da povedu računa o djelovanju svojih predstavnika i da ne zatvaraju oči pred činjenicama koje su im itekako poznate i jasne. Nisu oni ni blizu u poziciji da preispituju bilo čije koaliciono djelovanje, a posebno ne vijećnika SDP-a. Možda je neko zamislio tako, ali SDP nije niti će biti 'na uzici' bilo kome, niti će biti dio potkusurivanja kao što je to bila praksa do sada", poručuje Tanović.

#BiH #