Članak

'AIR DEFENDER 23' NATO spreman za najveće zračne manevre u svojoj historiji

Nesumnjivo je to najveći izazov za njemačko ratno zrakoplovstvo u posljednjih nekoliko decenija.

(Patria) - NATO na nebu iznad Njemačke planira najveću zračnu vježbu u svojoj historiji. Tri zone letenja privremeno su zatvorene za civilni promet. Kašnjenja civilnih letova su neizbježna. Vježbe su i poruka u smjeru istoka.

Nesumnjivo je to najveći izazov za njemačko ratno zrakoplovstvo u posljednjih nekoliko decenija: nakon četiri godine priprema, sljedeće sedmice započinje NATO zračni manevar Air Defender 23.

Riječ je o najvećoj vježbi takve vrste u postojanju ovog vojnog saveza. Od 12. do 23. juna Njemačka će biti logističko središte. U određenim trenucima će 250 aviona biti stacionirano na šest vojnih aerodroma u zemlji.

U vježbu je uključeno ukupno 25 zemalja. Samo SAD šalju 100 letjelica preko Atlantica. U zraku će se krizna situacija simulirati u tri zone leta: iznad sjeverne Njemačke i Sjevernog mora, na istoku i u manjem pojasu u južnoj Njemačkoj. Te zone će naizmjenično biti zatvorene za civilni zračni promet na nekoliko sati dnevno.

Foto: Twitter

Održati redovni red letenja u civilnom prometu tokom vježbe jedan je od najvećih izazova. Jer nebo iznad Evrope s Njemačkom u centru jedan je od najprometnijih zračnih prostora na svijetu.

Stručnjaci za zrakoplovstvo stoga sa zanimanjem prate može li paralelno s Air Defenderom 23 civilni zračni promet nastaviti funkcionisati bez većih prekida. Tokom deset dana manevara, njemačke zračne luke također će produžiti svoje radno vrijeme i noću.

- Vježbom Air Defender usred redovnog civilnog prometa, NATO želi poslati politički signal odvraćanja kroz pokazivanje sile - smatra Torben Arnold iz Njemačkog instituta za međunarodne i sigurnosne poslove (SWP) u intervjuu za DW.

- Naravno, to šalje jasan signal koji poručuje, čak i ako je ovaj zračni prostor izuzetno prometan, da su spremni pokazati da će braniti svaki centimetar teritorija NATO-a - kaže Arnold.

Više od 10.000 vojnika učesnika iz zemalja NATO-a proći će kroz brojne pripremljene situacije. I to ne samo u zraku, nego i na tlu.

- Evakuacija s aerodroma također je dio rutinske vježbe - ističe Ingo Gerhartz, inspektor njemačkih zračnih snaga.

Ova je vježba očito dodana rasporedu manevara nakon haotičnih dana u zračnoj luci u Kabulu 2021., kada su SAD i njeni saveznici naglo okončali misiju u Afganistanu.

Ostali scenariji su podrška kopnenih trupa iz zraka, borba na nebu protiv neprijateljskih aviona, ali i presretanje projektila srednjeg dometa od strane borbenih bombardera.

S nevidljivim bombarderom F-35 američke oružane snage šalju preko Atlantica najmoderniji borbeni avion Atlantskog saveza. SWP stručnjak Arnold kaže da se odbrana od neprijateljskih podmornica ili brodova također vježba iznad Sjevernog mora - jer "neprijatelj ne vreba samo s kopna nego i s mora".

Foto: Twitter

Očito je da mnogi u Evropi kada pomisle na tog "neprijatelja", pomisle na Rusiju i njen napad na Ukrajinu koji traje od 24. februara prošle godine. To se nameće samo po sebi.

Međutim, prilikom predstavljanja planova za Air Defender 23 medijima u Berlinu, inspektor njemačkog zrakoplovstva Ingo Gerhartz pokušao je na sve načine izbjeći napomenuti da se radi o neprijatelju koji dolazi s istoka.

No, to je na istoj konferenciji za medije preuzela ambasadorica Sjedinjenih Država u Njemačkoj, Amy Gutmann.

- Danas je prevencija kroz pripremu važnija nego ikad - rekla je.

SAD i njeni saveznici u NATO-u igraju na kartu odvraćanja s potencijalno ne sasvim nepoželjnim nuspojavama. Izvidnici ruskih oružanih snaga također će proučavati i biti zaokupljeni manevrima NATO-a i to u trenutku kada ukrajinska vojska sve češćim napadima vrši sve veći pritisak na ruske agresore.

#BiH #Njemačka #NATO #Vježba